(door Hermie Saeijs)

AMSTERDAM-NOIR-Zondag, 1 november 2015, Maand 3 – week 9 – dag 62)
Who is the animalVandaag, de eerste zondag in de maand november, vindt traditiegetrouw in Taiji het jaarlijkse Walvis Festival plaats. Taiji viert de liefde, de nauwe band tussen walvisachtigen en de mens. Overal in de stad hangen afbeeldingen en staan beelden van lachende dolfijnen en walvissen. Het contrast kan niet groter zijn als je weet wat er zich allemaal afspeelt en heeft afgespeeld in The Cove. Gedurende het jachtseizoen migreren in deze periode veel dolfijnen en andere kleine walvisachtigen relatief dicht langs de kust van Taiji. Het jagen op deze dieren gaat overigens na het jachtseizoen gewoon door maar dan op open zee en met harpoenen. Het Japanse karakter voor walvis laat zich vertalen als “Monster Vis”…..
De zomer editie die wordt gehouden in Taiji heet het ‘Taiji Isana Festival’, dat jaarlijks gehouden wordt op 14 augustus. Op beide festivals vinden de traditionele Walvisdans ( Kujira Odori) en het walvis drummen ( Kujira Daiko) plaats. Kujira Odori is een traditionele dans die walvisvaarders vroeger dansten om een goede vangst te vieren.

De dansers bewegen alleen hun bovenlichaam omdat de dans vanuit een zittende positie in een walvisboot wordt uitgebeeld. Deze dans wordt als cultureel erfgoed beschouwt in de prefectuur Wakayama. Kujira Daiko is een drum uitvoering die ook traditioneel is en laat horen hoe een gevecht verloopt tussen een walvis en kleine walvisbootjes.

We zijn nu 62 dagen verder en gaan de derde maand in van dit jachtseizoen waarop er 48 maal werd uitgevaren en 14 dagen niet. Het weer was tot zover de grootste aanleiding om niet uit te varen, dat betrof 10 dagen. Eenmaal werd er niet uitgevaren omdat de Cove vol was en 3 dagen werd er niet gevaren omdat het een feestdag betrof. Er vonden tot zover 10 drijfjachten plaats waarvan er 1 drijfjacht resulteerde in de vangst van een grote school tuimelaars. Er werden 8 scholen Risso’s Dolfijnen en 1 school Gestreepte Dolfijnen vermoord. De derde maand is dus vandaag ingegaan, we zijn nog niet eens op de helft van het jachtseizoen dat tot maart volgend jaar zal doorgaan.

Maar vandaag kan er gelukkig weer een Blauwe Cove-dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven! De eerste blauwe dag na de trieste twee voorafgaande rode Cove-dagen. Opdat het blauw moge blijven!
Think Blue ……

Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting