( van onze hersendood redactie)

Amsterdam-Noir- Minister: omroep is nog in gesprek met VPRO over Tegenlicht. Het licht gaat steeds meer uit in “Red Neck Hollandia”.

Bekijk hieronder een preview van de aflevering van Tegenlicht van aanstaande maandag 29 oktober: ‘In de macht van China’, 21u Ned 2

De conclusie dat het VPRO-programma Tegenlicht voor eind oktober meer kijkers moet trekken om te voorkomen dat het naar de late avond wordt verbannen, is “te snel getrokken”. Dat schrijft minister Van Bijsterveldt van Pulp-Media in antwoord op Kamervragen van SP’er Jasper van Dijk.

Eind vorige maand ontstond ophef over het bericht dat de zendercoördinator van Nederland het VPRO-documentaireprogramma naar de late avond zou willen verbannen als het marktaandeel niet zou zijn gestegen van 3,6 naar 5 procent. Het marktaandeel is het percentage van de mensen die op dat moment tv kijken. Wij vermoeden sterk dat er zwaar gefraudeerd wordt door de Media-Maffia met dat meten van dat Marktaandeel. Als dat niet het geval zou zijn dan moet 80 % van de Nederlanders kennelijk Hersendood zijn.

Minister herkent zich niet in beeld van’ Kijkcijferterreur’ van de Pulp-media hersen verpulveraars.
Van Bijsterveldt zegt contact te hebben gezocht met de publieke omroep en de omroep heeft haar laten weten nog in overleg te zijn met de VPRO over Tegenlicht. De conclusie dat het programma voor eind oktober 5 procent marktaandeel moet hebben is volgens de minister “te snel getrokken”.

Van Bijsterveldt zegt zich niet te herkennen in de woorden van SP-Kamerlid Van Dijk dat er bij de publieke omroep sprake zou zijn van “kijkcijferterreur”. Wel erkent ze dat de omroep niet alleen naar de kwaliteit van programma’s kijkt, maar ook naar de kijkcijfers en andere zaken als “genre-verdeling en diversiteit”.

Redactie dreigt met maken programma te stoppen.
Eindredacteur van Tegenlicht Frank Wiering zei eerder dat zijn redactie met het maken van het programma stopt als het naar de late avond wordt verbannen:“Dan kijkt er natuurlijk geen hond meer. Zeker niet met Miljonairs Pauw & Witteman op het andere net, met dezelfde doelgroep. Als dat gebeurt, stoppen we ermee.”

Wiering zei dat Tegenlicht al bezig is het programma toegankelijker te maken voor een groter publiek:“Je moet de kijker veel meer bij de hand nemen, dat is moderne televisie. Dus vertellen we steeds wat voorafging, en halverwege zit nog even een opsomming van waar het over gaat.”