Amsterdam-Noir

Op 25 juli 2012 is Steve Brown geïnterviewd door Salah Edin (rapper) en Jan Dirk de Jong (criminoloog) in het kader van hun nieuwe project: C.O.D.E.S. Dit project bestaat uit twee delen. Salah Edin zal een nieuw rapalbum maken onder dezelfde titel. Bij dat album hoort een nieuw boek dat Jan Dirk de Jong zal schrijven. Het thema van C.O.D.E.S. is de hedendaagse realiteit van jongemannen van verschillende etnische achtergronden die (over)leven binnen de criminele (onder)wereld van Nederland.

In het bijzonder gaat het om gedragsregels (codes) die in die schaduwwereld gelden of juist worden verbroken. Voor dit project doen Salah Edin en Jan Dirk de Jong samen kwalitatief onderzoek. Zij interviewen een aantal bekende en minder bekende (ex)criminelen over hun levenservaringen, hun (ernstige) delicten en hun kijk op ‘het criminele wereldje’. Op basis van deze interviews tekent zich een rauwe en harde realiteit af, waarvan een aantal aspecten ten onrechte wordt verheerlijkt of geromantiseerd in de populaire (commerciële) jeugdcultuur van vandaag de dag, in het bijzonder in films, in muziek en op het internet.


Steve Brown is een van de sleutelfiguren die is geïnterviewd voor dit project. Niet alleen kan hij vanuit zijn eigen (internationale) ervaring veel vertellen over ‘waarden en normen’ van de criminele schaduwwereld. Op basis van zijn langlopende carrière – die is begonnen in de Amsterdamse volksbuurten van na de oorlog – voegt hij een historisch perspectief toe aan het project door heden en verleden op elkaar te kunnen betrekken.