Nederland heeft duurste koningshuis West-Europa.

“Beatrix hoofd van ‘Familie Nooit Genoeg‘ niet van plan salaris-uitkering in te leveren”.

Amsterdam-Noir. Het Nederlandse koningshuis is meer dan vier keer zo duur als het Spaanse. Uit de jaarlijkse berekening van de Belgische hoogleraar Herman Matthijs blijkt bovendien dat Nederland het duurste koningshuis van West-Europa heeft.

Het is de zesde keer dat Matthijs de kosten heeft berekend . Hij waarschuwt dat de bedragen lastig te vergelijken zijn “door het gebrek aan budgettaire transparantie”.

Beatrix levert niet in.
Gisteren maakte de RVD bekend dat het salaris van koningin Beatrix niet omlaag gaat, zoals dat van haar spaanse collega Juan Carlos. Die gaat er 7 procent op achteruit, terwijl het Spaanse koningshuis al het goedkoopste van West-Europa is. De Spanjaarden zijn in 2012 8,2 miljoen euro kwijt aan de salarissen van de koninklijke familie, hun personeel en onkostenvergoedingen.

Duurder dan Verenigd Koninkrijk
Nederland is voor min of meer dezelfde kostenposten in 2012 een bedrag van 39,4 miljoen euro kwijt. Daarmee haalt Nederland het Verenigd Koninkrijk in als koploper op de lijst van duurste West-Europese monarchieën. Dat komt omdat het Britse vorstenhuis, dat in 2011 bovenaan stond met 45,6 miljoen euro, nu nog maar 38,2 miljoen euro kost.Andere manier van berekenen.
Tot en met 2009 viel het bedrag dat Matthijs voor Nederland berekende zelfs nog hoger uit. Zo kwam hij in 2009 uit op 110 miljoen euro. Maar in 2010 veranderde Nederland de manier waarop de kosten openbaar werden gemaakt. De bedoeling was dat daardoor meer duidelijkheid over de kosten zou komen.

Minder transparant.
Volgens Matthijs is echter het tegenovergestelde effect bereikt. Hij schrijft: “Besluitend dienen we te stellen dat het nieuwe systeem minder transparant dan het oudere is en dat er dus in de begroting nog een aantal uitgaven zitten in relatie met het koningshuis.” Kosten voor onder andere beveiliging worden nu niet meer bij de ‘begroting van de Koning’ gerekend. Tot 2009 telden die nog wel mee in de berekening van Matthijs.

Frankrijk duurder maar transparanter.
Matthijs heeft de kosten van de monarchieën ook vergeleken met de kosten die de republieken Frankrijk en Duitsland kwijt zijn aan hun staatshoofd. Daaruit blijkt dat de Fransen nog een stuk duurder uit zijn. Jaarlijks geven zij 111,7 miljoen euro uit aan hun president. Daar staat tegenover dat het systeem in Frankrijk wel het meest transparante is van alle systemen die Matthijs vergelijkt. Het scoort 18 van de 20 punten op Matthijs’ transparantie-index.

Duurder dan België.
De kosten in België zijn minder transparant dan in Nederland. In België worden bijvoorbeeld de personeelskosten niet meegerekend, terwijl die voor Nederland 17,5 miljoen euro bedragen. Matthijs schat dat de kosten voor België ongeveer op 29 miljoen euro per jaar uitkomen als die personeelskosten wel transparant zouden zijn. Dat is nog altijd minder dan in Nederland, maar België heeft uiteraard ook minder inwoners.

Hoe is die 39,4 miljoen opgebouwd?