( van onze corrupte justitie redactie)

Amsterdam-Noir. Nederland heeft ernstige fouten gemaakt bij het berechten van een Brit wegens xtc-smokkel in 2006. De man had niet tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld mogen worden op basis van verklaringen van één kroongetuige die zich in de rechtszaal op zijn zwijgrecht beriep.

Tot dat oordeel komt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in een vorige week verschenen vonnis dat volgens zijn advocaat Gabriël Meijers grote gevolgen kan hebben voor een aantal lopende strafzaken in Nederland.

De Brit werd bij de Hoge Raad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 3 maanden en heeft zijn straf inmiddels uitgezeten.
 Het Europese Hof oordeelt met enige regelmaat dat er in een Nederlandse strafzaak fouten zijn gemaakt, maar zelden met zulke verstrekkende consequenties, aldus Meijers. Volgens de advocaat dient de man binnenkort een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad. Die moet het oordeel van het Europese Hof overnemen.De Brit en een aantal medeverdachten werden aangehouden, en één van hen verklaarde uitgebreid tegenover de Duitse justitie over de smokkelplannen en de rol van de Brit daarin. Toen de advocaten van de Brit de kroongetuige in de rechtbank aan de tand wilden voelen, beriep die zich steeds op zijn verschoningsrecht – en gaf geen enkel antwoord.

Schadevergoeding
Meijers: ‘Mijn cliënt heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Daarom is hij verder gaan procederen in Europa nadat hij ook bij de Hoge Raad was veroordeeld. Nu, zes jaar na dato, heeft hij gelijk gekregen.’ De Brit kan met het vonnis in de hand een schadevergoeding claimen voor de jaren dat hij heeft vastgezeten.

’Het komt vaak voor in strafzaken dat het bewijs sterk leunt op de verklaringen van een medeverdachte tegenover de politie, die zich vervolgens in de rechtzaal in stilzwijgen hult’, zegt Meijers.

‘In dat geval kan de verdediging niet goed functioneren en is er een kans dat er geen eerlijke rechtsgang is geweest, zo oordeelt het Europese Hof nu. Dit kan leiden tot meer vrijspraken en schadevergoedingen.’

De zaak waarvoor de Brit werd veroordeeld betrof de smokkel van 200 duizend xtc-pillen vanuit Nederland en Duitsland. De pillen werden verstopt in vrachtwagenmotoren die per container naar Australië verscheept zouden worden, maar eind 2001 op een bedrijventerrein in Duitsland in beslag werden genomen.

‘Er zijn, zoals de Nederlandse overheid heeft ingebracht, pogingen gedaan om antwoorden te krijgen van de getuige, maar omdat die erin volhardde te zwijgen, waren dergelijke verzoeken nutteloos’, schrijven de Europese rechters in het vonnis.

Het oordeel kan gevolgen hebben voor lopende zaken.
Door: Merijn Rengers