(by Steve Brown)

Amsterdam-Noir- Waar je mee omgaat wordt je mee besmet is een oud gezegde wat maar al te vaak waar blijkt te zijn. Het duo Mr. Bram en Heer Peter zijn daar levende voorbeelden van. Het jaren lang ‘werken’ voor bepaalde onderwereld heeft hun gedrag aangetast tot de Moppie Mentaliteit van hun Gangster bazen. Zo is het een publiek geheim in de Amsterdamse Onderwereld, dat Peter R.de Vries  in de week na de moord op zijn beste vriend Cor van Hout met de (valse) tranen nog in zijn ooghoeken dagelijks bij zijn weduwe Sonja Holleeder naar binnen ‘wipte’ voor morele steun (kuch) en er bezweet uit rolde. De pers durfde er nooit één woord aan te wijden.

Zo weet ik uit eigen waarneming dat een succesvolle Gangster in de onderwereld nagenoeg altijd een ‘ vrij huwelijk’ er op nahoudt. Hoe meer poen in de zak, hoe meer Moppies (ook biefstukhoeren of gangstersletjes genoemd) hij er op nahoudt.

De Moppies kan men dagelijks in de PC Hoofdstraat zien paraderen op hun design stiletto’s. Sommige Moppies wankelen zelfs rond. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig met een iets te nauwe minirok, de torenhoge Stiletto’s en allerhande Botex onderdelen aan het verbouwde,gebruinde,getrainde Moppie lichaam.Als de centjes op zijn is de Moppie direct vertrokken naar de volgende gevulde Gangsters. Aan gevangenis bezoek doen de Moppies al helemaal niet.
Rommelen
Dat de vrouw, Sandra den Hartog, van de in 2000 geliquideerde crimineel Sam Klepper al snel na zijn dood begon te rommelen met Willem Holleeder, het zij haar vergeven. Maar het zegt wel iets over haar ‘verdriet’. Gangsterliefjes gaan over lijken! “

Zowel Mr. Bram als Heer Peter vertonen het gangstergedrag van hun bazen. Zo scheuren beide rond in een pooiers bolide van heb ik jou daar.
Dat is de eerste voorwaarde voor het onderhouden van Moppies; Een Super Bolide, ook wel in de onderwereld een Kuttenvanger genoemd.
Dan moet er veel worden gedineerd in de Toprestaurants.
Veel ‘Snoep-Kut’ reisjes bij voorkeur naar Jetset Gangster eilandjes of bestemmingen.

Maar de belangrijkste Moppie-voorwaarde is uiteindelijk gewoon poen, veel poen.

” Volgens het boek ‘Stille Willem’ van Vrij Nederland- journalist Lensinkbeschouwde Endstra je als zijn ‘trophy wife’, zijn grootste verovering in een reeks vriendinnen die hij er, vaak gelijktijdig, op nahield. “

De Moppies verwachten uiteraard verwent te worden met de bekende merk juwelen als Rolex, Cartier en merk designer kleding.

Het ironische van de Moppie Mentaliteit is dat nu de (pulp) Media en de advocatuur dankzij Het  Onderwereld duo Mr. Bram en Heer Peter opgescheept zit met twee Moppies, die twee clientèle uitmelken.