Ondertussen in Congo: Tienduizenden arme vluchtelingen en gevechten om goud en coltan door de Internationale Elite-gangsters.
Warlords, soldiers, and child laborers all toil over a mineral you’ve never even heard of. Coltan is a conflict mineral in nearly every cell phone, laptop, and electronic device. It’s also tied to the deaths of over 5 million people in Congo since 1990.

( van onze Internationale Elite-gangster redactie)

Amsterdam-Noir- De Congo is de battle fields of het Kapitalisme in zijn naakte meest moorddadige vorm. Daar zijn dagelijks de ellende, de vermoorden,  de verkrachte (kinderen),  de ontheemde, de arme sloebers te zien, die het slachtoffer zijn van de  z.g. nette heren en dames van de Vrije Marktwerking. Wat vindt je daar nu van ‘Vrije Markt VVD- Snake Rutte’? Terwijl de hele wereld kijkt naar Gaza, zijn ruim 3500 kilometer verderop tienduizenden mensen op de vlucht geslagen, doodsbang voor een escalatie van het geweld in de provincie Noord Kivu, in de Democratische Republiek Congo. Dinsdag werd de stad Goma veroverd door rebellen, en gevreesd wordt dat de regering zal proberen deze te heroveren – met het risico dat de buurlanden worden meegesleept in een oorlog waar de burgerbevolking de prijs voor zal moeten betalen.

Maar wie zijn deze rebellen en wat willen ze?

 Zeven maanden geleden kwam er een nieuwe rebellengroep in beeld in DR Congo in beeld: de M23. De naam verwijst naar een vredesakkoord dat op 23 maart 2009 werd getekend door een andere militiegroep (de CNDP) die Goma in dreigde te nemen, en het Congolese Nationale leger. 

Begin dit jaar deserteerden honderden soldaten (waarvan de meeste oud-CNDP-leden waren) uit het leger en vormden deze nieuwe beweging M23. Dit keer stopte de opmars niet bij de buitenwijken van Goma, maar werd er doorgestoten. De rebellen zouden gesteund worden door buurland Rwanda en zou over zeer geavanceerde wapens beschikken.

Nu Goma is ingenomen (een stad van een miljoen inwoners) en de rebellen (ander woord voor minerals rovers) op straat patrouilleren, zegt M23 het hele land te willen veroveren. Woordvoerder-Gangster  Rwanda zegt eerst te willen optrekken naar de stad Bukavu, en van daaruit door te willen gaan naar Kinshasa, ruim 1600 kilometer verderop.

 De ‘Minerals-Gangsters-rebellen’ vinden dat ze niet de rangen en de salarissen hebben gekregen die hen volgens het vredesakkoord waren toegezegd. Daarbij spelen de lokale etnische conflicten in de grensstreek, wat weer samenhangt met de Rwandese wens om meer invloed te krijgen in de grensregio, die rijk is aan mineralen waaronder diamanten, goud en coltan (wat gebruikt wordt in mobiele telefoons).

De spanningen tussen moord en roof  Congo voor de ‘corporate crime groups in het nette pak en Rwanda Corporate crime groups zijn door de rebellie dan ook enorm opgelopen. De Verenigde Naties proberen escalatie te voorkomen en de Congolese Maffia Elite-gangsters president Joseph Kabila en zijn Rwandese ambts Maffia-genoot Paul Kagame zouden elkaar later woensdag ontmoeten, na lange onderhandelingen waar ook Oeganda bij betrokken is geweest. De VN-Veiligheidsraad heeft de inname van Goma veroordeeld. 

De aanwezige VN-soldaten hebben, tot frustratie van de Franse regering, Goma niet verdedigd. ‘De missie Monusco bestaat uit 17.000 soldaten, maar was helaas niet in de positie om te voorkomen wat er nu gebeurd is’, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius aka give me also Minerals and Diamants. ‘Het mandaat van Monuscu moet worden herzien.’ 

’We zijn geen regeringsleger en zeker geen Congolees leger’, zei een hoge VN-official tegen persbureau Reuters. ‘Het is niet aan ons om positie in te nemen en een aanval tegen te houden. We moeten burgers beschermen.’

Arme Burgers slaan op de vlucht als de gevechten rond Goma oplaaien en er is nog in niets verandert sinds de Tweede Wereld oorlog .

Poen en nog een Poen, daar wordt voor gemoord: