( door Steve Brown )

So Long Hans Kortlevers:
Memories van mijn oude dierbare vriend uit de Volksbuurt De Pijp Hans Kortlevers aka “Mario de Kapper & van Het Knooppunt waar ik ( en mijn vrouw) en wie niet tranen met tuiten mee hebben gelachen en hele mooie avontuurlijke tijden mee hebben gehad. Ik zie Hans als de dag van gisteren nog zo Het Knooppunt in lopen voor het dagelijkse potje poker in een heuze echte Lapin grijze lange bontjas geweldig, want het was wel zomer! Hij parkeerde altijd zijn knalrode Fiat Sport schuin op de stoep bijna in de ingang van Het Knooppunt. Het was de tijd dat er geen parkeerbonnen werden uitgeschreven in De Pijp, ze keken wel uit!

Een anekdote uit de Oude Ierse doos in De Pijp:
Zo waren Hans en ik een keer op stap met wat Ierse meiden die in het Okura-Hotel werkte als schoonmaaksters. Ik was druk met ze in gesprek aan de bar bij Café Toon en Hans die toen nog niet echt Engels sprak vroeg mij hoe het kwam dat de meiden aan mijn lip hingen. Ik vertelde dat ik ze had gezegd dat ik een Sociaal werker was. Hans vroeg mij hoe zeg je dat in het Engels. Sociaal werker heet in het Engels Pimp, vertelde ik hem waarop Hans trots zich naar de meiden keerde en zei: “I am also a Pimp just like Steve”. Uiteindelijk was het toch nog goed gekomen voor ons en we eindigde met twee Ierse meiden, die steeds riepen in het Engels:” I am een virgin” in de ‘moederkamer’ van Het Knooppunt. De volgende ochtend wilde de Ierse meiden niet meer weg gaan totdat ‘Psyco-Jan Nauta’ kwam en wij hem tipte dat er twee Ierse meiden boven zaten. Nog geen minuut later zagen we de meiden Het Knooppunt uit vluchten.

Onze bijna magische De Pijp toen men er nog echt Amsterdam’s sprak zonder tv maar met het Badhuis, waar iedereen iedereen kon en aansprak met Oom of Tante of zijn bijnaam en als er stront aan de knikker was als een blok één voor allen en allen voor één. Die tijd is al lang vervlogen en komt net als mensen zoals Hans Kortlevers nooit meer terug.

Toen ik opgroeide in De Pijp woonde Hans en zijn familie bij mij om de hoek in de Govert Flinckstraat met zijn alleen staande ( sloeg nog met de natte dweil ) moeder en 3 broers op een halve woning, pure armoede, maar dat heeft Hans zijn humor en vechtlust voor een avontuurlijk en goed bestaan en leven er niet minder op gemaakt.

Those where the day’s my friend:

Hans Kortlevers onverwachts overleden:
Hans Kortlevers is geheel onverwachts heen gegaan en mij, mijn vrouw en de vaste kern van De Stem van de Straat Sylvia, Joke en Luc en de hele oude Volksbuurt De Pijp geschokt en verdrietig achter gelaten.

 

Hans zijn vrouw en Kameraad voor het leven Kim:
Onze gedachte gaan uit naar zijn vrouw en kameraad voor het leven Kim en zijn kinderen en kleinkinderen en wij wensen hun alle kracht en wijsheid toe bij dit immense verlies en de voor altijd goede en hele mooie Memories van onze Hans Kortevers uit de oude Volksbuurt De Pijp zullen nooit worden vergeten, die ook zoals zo veel van onze Gabbers uit De Pijp niet zijn AOW van 65 jaar heeft gehaald laat staan die van 67 tegenwoordig.

 

Knockin’ On Heaven’s Door:
Hans die net als bijna alle oude Volksbuurt De Pijp bewoners zijn hele avontuurlijke leven het motto:”Alleen dode vissen zwemen met de stroom mee” trouw  is gebleven klopt nu on Heaven’s Door: