(Door Suud Mohamud – Vluchtelingenactivist en ONE-lid)

AMSTERDAM-NOIR-Wereldleiders zaten recent samen in New York om er de wereldwijde vluchtelingencrisis te nl_ref_grap2bespreken – en ze hebben beloofd om een miljoen extra vluchtelingenkinderen onderwijs te geven!
Dat is fantastisch nieuws, maar het is slechts de eerste stap. We moeten nu een plan bedenken om ook voor de rest van de 2,7 miljoen vluchtelingenkinderen onderwijs mogelijk te maken.
Check snel alles wat er gedurende deze belangrijke campagne gebeurd is en geef je mening!
Ik ben ontzettend hoopvol en blij dat zo veel mensen actie hebben ondernomen voor deze kwestie. Meer dan drie miljoen mensen bekeken de video die toont hoe moeilijk het is als je niet kunt lezen en schrijven.

Meer dan 180.000 mensen vroegen hun leiders om op te staan en ervoor te zorgen dat vluchtelingenkinderen de toekomst krijgen die ze verdienen. En vorige week nog, overhandigden we jullie namen rechtstreeks aan de relevante personen bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ik woonde 21 jaar lang in ’s werelds grootste vluchtelingenkamp. Al die tijd bleven mijn ouders me voorhouden dat onderwijs de sleutel was naar een betere toekomst. En nu – dankzij ONE-leden zoals jij – krijgen hopelijk nog een miljoen meer kinderen die kans. We hebben nog veel werk voor de boeg, om te verzekeren dat onze leiders zich aan hun plannen houden en dat geen enkel vluchtelingenkind achterop blijft. Maar laat ons vandaag eerst dit goede nieuws vieren. Woorden schieten me tekort om te vertellen hoeveel dit moment voor mij betekent. Vier jij deze eerste stap met mij mee door een commentaar te schrijven onder deze blog?
Bedankt! Suud Mohamud – Vluchtelingenactivist en ONE-lid

6 sleutelmomenten in de #EducationForRefugees campagne
Allereerst: heb je deze video nog níét gezien? Laat dan alles vallen en ga eerst kijken!

Gelukkig was de ongeletterdheid van onze deelnemers tijdelijk, maar voor miljoenen vluchtelingenkinderen is het een dagelijkse realiteit die kan leiden tot een leven vol gemiste kansen.

Een gebrek aan onderwijs kan desastreus zijn voor vluchtelingenkinderen. Ze hebben hun thuis al verloren – ze mogen niet ook hun toekomst kwijtraken.

Dit jaar riep ONE zijn leden op om actie te ondernemen rond deze cruciale kwestie. Bedankt voor jouw inzet om ervoor te zorgen dat wereldleiders onderwijs bovenaan de agenda zetten tijdens hun top in New York over de wereldwijde vluchtelingencrisis.

Dit zijn zes sleutelmomenten geweest in onze strijd voor #EducationForRefugees:

1.De feiten op een rijtje krijgen
In mei bracht ONE een rapport uit: Financing Stability: How Humanitarian and Development Assistance Must Rise to the Challenge. Heb je het nog niet gelezen? Doe dat dan zeker eens. Je begrijpt dan hoe de internationale gemeenschap het grote geheel moet zien en sneller moet reageren op de huidige humanitaire crisissen.

In juli startten we onze #EducationForRefugees campagne met een blog vol schokkende statistieken. Onder andere het feit dat, ondanks de cruciale rol die onderwijs speelt voor vluchtelingengemeenschappen, dit aspect vaak wordt genegeerd door donoren en overheden. Slechts 2% van de financiering voor noodhulp wordt eraan besteed.

2. Banden smeden met Suud
ONE-lid Hussein “Suud” Mohamud sprak namens de #EducationForRefugees campagne op het ‘Together 2016’ event in Washington DC. Lees Suud’s ongelofelijke verhaal.

small-jpeg-2016-together-festival_417

3. Aanmoedigen van #TeamRefugees
Het Internationale Olympische Comité selecteerde tien vluchtelingen om in augustus in Rio de Janeiro het eerste Olympische vluchtelingenteam te zijn. Bij ONE moedigden wij iedereen aan om deze inspirerende atleten te steunen!

refguees_photoshoot-640x427

4. Terug naar school gaan
We vroegen leden om hun passie voor #EducationForRefugees te tonen met een foto en een steunbericht – en jullie gingen all the way! Alleen al op de eerste dag kwamen 400 tweets binnen.

judithfoto-600x423

5. Actie ondernemen
Tot aan vandaag, ondertekenden meer dan 185.000 mensen de #EducationForRefugees petitie – die we vorige week hebben overhandigd aan het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken! Bovendien belden 296 ONE-leden het Witte Huis en bestookten 1.957 mensen president Obama met handgeschreven brieven. Zonder jullie steun, hadden we deze resultaten misschien nooit bereikt.

6. Wereldleiders hebben beloftes gedaan om meer dan een miljoen vluchtelingenkinderen te helpen
Dat klopt: onze wereldleiders hebben onderwijs bovenaan de agenda gezet tijdens de vluchtelingentopvergaderingen deze week in New York. En ze kondigden financiële steun aan om de toegang tot onderwijs te verbeteren voor meer dan een miljoen vluchtelingenkinderen. Als onze leiders hun beloftes nakomen, zullen deze toezeggingen levens veranderen. Dit is een eerste grote stap. Maar er rest ons nog veel werk om de overige 2,7 miljoen vluchtelingenkinderen die niet naar school kunnen te helpen.

Nogmaals bedankt voor jouw ongelofelijke steun! Jouw acties maken een groot verschil in het leven van kinderen die al hun thuis verloren, maar nu een kans hebben om hun toekomst op te bouwen.

Vier deze eerste stap samen met ons! Laat hieronder een bericht achter!