(door  Danijel Gacevic & Adis Cucak in het kader van een interview voor studentenblad journalistiek  Groningen) 

AMSTERDAM-NOIR- Steven Brown kwam als tweejarig kind naar Nederland en woonde in de Pijp (Amsterdam). Steve Brown SometimesBrown richtte in 1979 de coffeeshopketen ‘The Happy Family’ op. Officieel was dit een stichting waarin jongeren werden opgevangen, hiervoor kreeg hij 180.000 gulden subsidie. Later werd dit 2,2 miljoen gulden. De gemeente Amsterdam kwam erachter dat er wel hele hoge baromzetten werden vermeld in het jaarverslag. Hierdoor werd duidelijk dat er drugsgeld in was verwerkt. Er werd naar schatting twaalf miljoen gulden omzet gedraaid, waarvan vier miljoen gulden netto winst. Door de negatieve publiciteit besloot Brown de activiteiten van de ‘stichting’ langzaam af te bouwen. In 1993 verklaard de FIOD dat er destijds zo’n 50 miljoen euro per jaar werd omgezet (Zie Steven Brown Drugsbaron in Spijkerbroek en Happy Family Arrest Europese Hof).

Verder verklaard Brown verantwoordelijk te zijn voor de introductie van de xtc-pil in Nederland. Ook verdiende hij geld aan zijn mediacarrière. Hieraan kwam een einde toen misdaadverslaggever Peter R. de Vries in 1997 een vijfdelige uitzending aan hem wijdde waarin hij werd neergezet als een crimineel die cocaïne gebruikt op de Wallen.( Die RTL en John de Mol uitzendingen werd door de Rechter onrechtmatige geoordeeld en De Vries tot het betalen van een schadevergoeding) Later ging Brown rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam en later de Vrije Universiteit. Op zijn blog genaamd Volksnieuws uit Amsterdam-Noir spreekt hij zich uit tegen media-mafia, racisme, homofobie en kapitalisme. Verder schrijft hij boeken over de criminaliteit van toen en nu.


Datum: 19 augustus 2016.
Locatie: Café Wildschut te Amsterdam
Door: Danijel Gacevic & Adis Cucak.
1. Hoe werden jullie als Amerikanen ontvangen in Nederland?
Ik heb daar ten eerste niets van meegekregen want ik was maar twee jaar oud. Tot de lagere school wist ik niet beter dan dat ik Nederlander was. Mijn ouders hebben me wel verteld dat mijn broer en ik bij aankomst al min of meer vloeiend Amerikaans-Engels spraken. Tegen de tijd dat wij op de lagere school kwamen spraken wij goed Nederlands. In de buurt was bekend dat mijn vader Amerikaan was, hij sprak gebrekkig Nederlands en heeft zijn hele leven het Amerikaanse accent gehouden. Ik groeide op eind jaren ’50 en de jaren ’60 in de Pijp. Hier hadden de Amerikanen de status van de bevrijder en dat was dus een grote pré. Wij waren dan ook erg trots op onze vader omdat hij een Amerikaan was. Wij hebben dus ook geen last ondervonden van onze Amerikaanse achtergrond.

2.  Wat is de reden dat je je uitspreekt tegen racisme?
De algemene reden is dat ik er op tegen ben. Ik ben tegen racisme en sta nog steeds voor ‘multicultureel’, terwijl dat juist steeds minder wordt. Het is een jaren ’70 en ’80 product, van de nadagen van de hippies, de krakers en de volkscriminelen uit de achterbuurten. Wij hebben altijd geleefd in de mengelmoes van de rassen en standen en volgens mij is dat de toekomst, hoe je het ook wendt of keert.

3. Wat wilde je vroeger worden? En als je je leven zou kunnen overdoen, had je dan weer voor de criminaliteit gekozen?
Er was één ding wat ik absoluut niet wilde en dat was werken voor een baas. De Pijp was een volksbuurt en daar was het ergste was je kon overkomen dat je voor een baas ging werken. Als je het mij vraagt ben ik nooit een ‘echte’ crimineel geweest. Ik zou altijd kiezen voor vrijheid en eigen baas zijn. Als ik echt mag kiezen dan zou ik geboren willen zijn als ‘King Willem’, dan ben ik toch klaar, dan eet ik met de zilveren lepel! Het garandeert mij vrijheid en ik kan doen en laten wat ik wil.

4.Wat vind je dan van het instituut Koning?
Zolang het instituut Koning blijft bestaan in Nederland is het geaccepteerd dat er verschil is bij geboorte. Hier is een heel groot gedeelte van de elite bij gebaat. De oranje-tokkies, D66-types en VVD-types ( m.n. de valse nichten afdeling: de gay guys) houden allemaal van het koningshuis. Het zijn homo’s, dat zijn ze altijd geweest. Kijk ze springen op de gaypride, ze zijn stapelgek op het koningshuis en altijd geweest. Verkleed als koningin en zo.

 

5. Is The Happy Family jouw hoogtepunt als zakenman?
Ik was geen zakenman maar sociaal werker. Je moet het verhaal zien in de context van een volksbuurt. Daar had je jeugdhonken en die waren van de stichting Hervormde Jeugdhonken Amsterdam. Zij waren zusters en broeders die het Christendom verspreidden in Afrika en later ook in de Pijp. Zij kwamen om hygiëne en scholing bij te brengen, het was immers een erg asociale wijk in die tijd. Op een gegeven moment hebben wij de zusters er uit gekegeld, wegwezen! Wij wilden zelf achter een bar zitten met zo’n salaris. Dat kon zomaar, er was geen internet en geen politiestaat

6. Hoe ben je in aanraking gekomen met de xtc- pil? Had je gedacht dat deze pil zo’n groot succes zou worden?
Niet alleen ik zeg dat, het staat ook in een boek van Marian Husken( VN journalist) en dat klopt. Ik ben er mee in aanraking gekomen in de jaren ’90. Er kwamen Israëliërs naar Nederland in de vorm van grote Israëlische maffiagroepen met tentakels in Amerika, Israël en Nederland. De pil werd al een tijdje verkocht in Los Angeles en San Francisco door Amerikanen en Israëliërs samen. Zij hebben later in Nederland een fabriek opgezet, waarvan later 21 man zijn opgepakt. Zij hadden die pil en zochten iemand om het te verkopen. Ik had het geluk dat ze tegen mij aanliepen. Ik had totaal niet verwacht dat het zo’n succes zou worden want het was helemaal onbekend. Er was in die tijd nog geen een xtc-pil in Nederland verkocht. Ik heb de pil zelf een keer geprobeerd en vond het niks aan, maar het verkocht als een tierelier. Wij verkochten in het begin tienduizenden en later honderdduizenden pillen voor 14 gulden per pil.

7. Hoe is het om ineens zoveel geld te verdienen?
Je hebt een gezegde in Nederland: Wie voor een dubbeltje geboren wordt, wordt nooit een kwartje. Dat is niet waar. Kijk maar naar mij, kijk naar voetballers en kijk naar de sterren. Het gezegde moet zo zijn: Wie voor een dubbeltje geboren wordt, kan wel een kwartje worden maar kan niet met het kwartje omgaan. Kijk maar om je heen. Weet je dat 70% of 80% van de NHL spelers uit de ghetto, de Afro-Amerikanen, vier jaar na het eindigen van hun contract helemaal leeg is. 4 vrouwen, 26 Ferrari’s, meerdere casino’s. Je gaat meedoen. Mijn gezin en ik zijn vijf weken naar Cannes in Frankrijk geweest. Veel van mijn vrienden gingen alleen op vakantie en hadden zich gestort in de hoerenbusiness en dat soort gedoe. Ook zoiets wat niet te betalen is. In Cannes gingen wij vijf weken zitten en dan kostte het 30.000 frank per dag, zonder ontbijt. Dan ging ik om de drie dagen met een zak vol geld naar beneden om de roomservice en zo te betalen. Wij gingen elk jaar, toen de kinderen klein waren, een maand naar Disneyland. Dan pakten we alle pretparken in de buurt er ook nog eens bij. Dat was voor ons heel normaal. Dan zaten wij in een suite in het Disneyhotel voor 1000 dollar per dag. Dan mag je een uur eerder het park in, voor de massa. Je hebt dan een ontbijt met Donald Duck en dat soort dingen. Ik zat in het allerduurste hotel in Miami in een suite die twee keer zo groot was als hier een huis. Zitkamer, drie slaapkamers, twee badkamers. Kostte ook zo’n 1500 dollar per dag. Dan huurden we auto’s, helikopters etc. Op een gegeven moment hebben we daar zes weken gezeten en mij viel op dat er nooit mensen lagen op het strand. Alleen rijke Joodse Amerikanen. Ik vroeg aan iemand: Waarom is het zo stil hier eigenlijk? Dan kreeg ik het antwoord: Waarom denk je? Je weet toch hoeveel het kost!

8. Heb je dan nooit last ondervonden van politie?
We praten over de jaren ’80 en ’90. Je kunt dat niet vergelijken met nu. Er was geen internet en er waren geen observatieteams. In die tijd liep de politie minimaal tien jaar achter. De politie wordt nu naar mijn mening vaak onterecht afgeschilderd als een stelletje domoren. Maar ik kan je verzekeren dat de politie van nu extreem effectief is. Niemand durft meer te bellen, niemand durft meer z’n telefoon met internet mee te nemen naar een afspraak, niemand durft meer in z’n huis te praten, niemand durft in z’n auto te praten. Ik weet uit mijn kennissenkring dat iedereen die actief bezig is in de criminaliteit verdwijnt in de gevangenis. Dan hebben we het over zo’n 90%. De politie werkt nu met hele programma’s. Als ze meneer X willen hebben dan gaat meneer X de bak in als hij de wet overtreedt. Je moet nu dus wel heel slim zijn om dat te ontlopen. In de jaren ’80 en ’90 kon je doen en laten wat je wilde. Iedereen reed in Porsche’s en BMW’s. Vroeger slikten ze dat maar nu ben je direct een aandachtspunt, ook al heb je alles goed geregeld met de lease-maatschappij.

9. Wat is jouw definitie van een gangster?
In het algemeen vind ik dat je de definitie van gangster in gradaties moet bekijken. Daarin moet je kijken in welke wijze je de mensenrechten schendt. Hiervoor gebruik je het natuurrecht en niet het geschreven recht. Een verkrachting wordt immers in elk land anders beoordeeld (zie verschil Nederland met bijv. Saoedi-Arabië). Daarom kan je bij het gebruik van deze definitie beter het natuurrecht gebruiken, deze rechten zijn wereldwijd zo ongeveer hetzelfde. Als je het natuurrecht zou toepassen op iemand als Willem Holleeder en een bedrijf als Shell, dan begrijp je wat ik bedoel. Kijk wat Shell heeft gedaan in Nigeria: 5000 doden en het milieu vernietigd. Dan hebben we het alleen over wat Shell heeft aangericht in Nigeria. Wat heeft Holleeder gedaan? Sorry hoor, die moeten we dan echt maar vrijspreken. Dat is kruimelwerk. Als je naar de landen gaat waar drugs van origine vandaan komt, dan ga je zien dat die drugshandel geheim wordt gehouden. Amerika wordt bijvoorbeeld helemaal overspoeld met Afghaanse heroïne.  ( zie: Interview Primo Steve Brown:“Echte Drugslord staan boven elke wet“.)Er gaan wekelijks vliegtuigen vol met Afghaanse heroïne naar Amerika. Dat zijn de mensen die echte maatschappelijke schade veroorzaken. De mainstream media weten of kunnen haast niet bevatten dat dit gebeurd. Als je hierover begint ben je een tokkie of wordt je voor gek verklaard. Terwijl dat juist de grote gangsters zijn.

10. Je werd eind juli in het programma RTL-Z genoemd als een voorbeeld van ‘hoog opgeleide gangster’. Je was hier niet zo blij mee, waarom niet eigenlijk?
Ik ben geen debiel. Heel sluw wordt je met je nekharen erbij gesleept. Het onderwerp is hoog opgeleide gangsters, vervolgens laten ze drie foto’s zien. De ene van Mink Kok, veertien jaar gezeten en staat bekend als veelvoudig moordenaar. De tweede is Klaas Bruinsma, moordenaar en later zelf vermoord. En de derde ben ik, blanco strafblad. Dan laten ze foto’s zien van Bruinsma en Kok, lachend en vrolijk. Terwijl ik erop sta als een volle psychopaat. Dan geef je een signaal af. De uitzending is immers gescript, je denkt toch niet dat die uitzendingen live zijn? Nou de kijker denkt van wel. Heel sluw wordt je erbij gesleept. Er staan best foto’s van mij op internet bij de Universiteit van Amsterdam, waarom zoek je die foto’s er niet bij? Ik heb meerdere diploma’s, terwijl ik in de uitzending wordt weggezet als een randdebiel die eigenlijk in een TBS-kliniek thuishoort.

11. Hoe wordt deze zaak vervolgd?
Alles in het leven wordt vervolgd conform de wet van Newton: Elke actie heeft een reactie. Als een van die twee D66-juppies hier langs loopt, dan wordt het vervolgd. Ze hebben een beetje geluk dat ik op leeftijd ben, eigenlijk kan het ook niet meer, maar twintig jaar geleden dan at ik zo’n hele redactie met één hand op. Ze kunnen gillen als een speenvarken kan ik je vertellen. Heb je die Peter de Vries zien gillen? Jesus Christ. Leek wel een speenvarken aan het spit. Bij de RAI in Amsterdam heeft ie al helemaal gegild, daar heb ik hem knock-out geslagen. ‘’Help! Help! Ik word vermoord!’’

Daar ben ik voor veroordeeld wegens mishandeling. Als ik hem tegen kom… Daar wordt ik echt nooit te oud voor. Dan is hij echt uitgepraat. Hij had ooit een snor he! Ik ben ooit tussen Amsterdam en Eindhoven klemgereden omdat ze dachten dat ik iemand had vermoord. Ik zei tegen de recherche dat als ik hem tegenkom, dan pak ik hem bij z’n snor en dan trek ik zo z’n snor eraf met zijn bovenlip erbij. Dan kan hij zijn snor opeten en de volgende keer in zijn uitzending praten als een zeehond. De recherche zei: Als je dat doet dan krijg je minimaal twee jaar. Ik zei: Het kan me niet schelen, voor hem zit ik de straf in het toilet uit en dan geniet ik na. En je weet dat hij vol samenwerkt met de politie. De week daarna had hij z’n snor er af geschoren.

12.Je noemt de uitzending van Peter R. de Vries een ‘media-aanslag’, wat voor gevolgen heeft deze uitzending gehad op jouw zakenleven?
Vreselijke gevolgen. Ik had een ‘wit’ inkomen van 170.000 gulden per jaar toen uit de media. Ik had het programma ‘Zware Jongens’ bij Veronica en had een wekelijkse column bij Panorama. Dat inkomen is meteen naar nul gegaan. Maar waar ik echt kwaad om ben is dat een van mijn kinderen daar ontzettend veel last van heeft gehad. M’n dochter ging twee weken niet naar school, ze wilde eigenlijk helemaal niet meer naar school. Ik ben van onmacht negen kilo afgevallen in twee weken. Al die uitzendingen die gedaan werden zijn bewaard door de politie van Hilversum. Later heeft de rechter die uitzendingen onrechtmatig verklaard. Ik had aangifte gedaan voor opnames maken in een besloten ruimte plus uitlokking, hetgeen strafbaar is. De officier vond, dit kan alleen in Nederland he, dat Peter R. al genoeg gestraft was door de Raad en door de rechtbank. Als ik haar tegenkom geef ik haar ook een pets. Ik heb die officier al een klets voor d’r kanus gegeven, ze is tegenwoordig hoofdofficier in Alkmaar. Oprotten, natuurrecht! Peter R. de Vries heeft geluk gehad dat ik kinderen heb, als ik geen kinderen had dan had ik hem vermoord in de studio. Voor dat zou ik met een Kalashnikov of een Scorpion van m’n Joegoslavische vrienden de studio instappen. Dan had ik hem langzaam laten praten en volgeschoten. Vervolgens zou ik twintig jaar plus TBS krijgen maar fuck dat! Hij heeft mijn kinderen genaaid maar hij leeft juist dankzij mijn kinderen. Als ik hem hier zie lopen dan zit ik daarna in het politiebureau

13.Wat is de reden dat je rechten bent gaan studeren?
Ik had zoveel processen aan m’n broek en vica-versa. Ik dacht: Hoe kan dat nou? Ik heb gelijk! Maar ik bleef verliezen en ik wilde wel eens weten hoe dat zat. Daarvoor ben ik rechten gaan studeren. Het eerste wat ik kreeg was dat er een ‘juridische werkelijkheid’ bestaat en een ‘werkelijkheid’. Ook al heb je gelijk in de werkelijkheid, dat betekent nog niet dat je gelijk hebt in de juridische werkelijkheid.

14.Waarom ben je gestopt met je studie?
Ik had mijn propedeuse gehaald. Ik moest eraf wegens een bomalarm. Bas van Hout, hoerenjong en loopjongen van Peter R, zag dat ik het ging halen. Ze hebben een anonieme brief gestuurd dat er een bomaanslag gepleegd zou worden op mij terwijl ik in de collegebanken zat. Dit heeft ook in het Parool gestaan en in het boek van Bart Middelburg. Die brief was door Bas geschreven, dat kon je zien aan zijn uitdrukkingen en de taalfouten. Om een lang verhaal kort te maken: Hij had die brief geschreven en toen moest ik eraf van de Universiteit van Amsterdam. Dat heeft mij m’n studie gekost. Ik ontdekte namelijk dat je eerste jaar op de Universiteit van Amsterdam aansluit op je tweede jaar, dat lag bij de Vrije Universiteit heel anders. Dus ik kwam daar in het tweede jaar en daar was het niveau wel hetzelfde maar het sluit niet op elkaar aan. Ik moest me dus de tyfus werken. Ik ben daar gebleven tot m’n derde jaar en toen had ik er geen zin meer in. Best zonde eigenlijk want ik had dan veel processen gevoerd. Misschien is het ook wel goed, ik had van mezelf al tachtig zaken. Ik had zeker RTL-Z voor de rechter gesleept en heel RTL er meteen bij. ( zie:Naïviteit en collaboratie.De georganiseerde misdaad probeert journalisten in te schakelen. Bart Middelburg schreef er een boek over. ‘De onderwereld maakt gebruik van de naïviteit en corruptie van journalisten’…. bron:Volkskrant)

In 2009 heb je je laatste boek uitgebracht, kunnen we een nieuw boek verwachten en zo ja, wanneer?
Boek cover Peter R. de VriesEr komt over zes weken een nieuwe aan. Het boek schrijf ik samen met de allerbekendste complotdenker van Nederland: Dr. Micha Kat. Hij heeft tien maanden aan z’n broek voor een aantal artikelen. Ik vind het absurd. Dat is evenveel als wat Badr Hari heeft gekregen voor het knock-out slaan van zes mensen. Hij moet nog voorkomen voor drie andere artikelen en heeft al drie maanden in voorarrest gezeten. Ik ben al vijf jaar van plan het boek te schrijven maar ik kon het niet opbrengen. Het is klaar in de vorm van een ruw manuscript. Het onderwerp is: Peter R. de Vries en de maffiajournalistiek. Ik kan het niet opbrengen om daar vier uur per dag, twee maanden mee bezig te zijn. Dan ligt namelijk binnen een week Peter R. de Vries met acht kogels op z’n rug. Ik heb heel veel materiaal geschreven. Periode Peter R. de Vries: 25 jaar maffiajournalistiek in Nederland is de titel van het boek. De inleiding begint in de jaren ’70 met de opkomst van de commerciële media. Ik wil samen met Micha aantonen hoe het fenomeen ‘maffiajournalist’ op is kunnen komen in Nederland.

Als je nagaat dat het Hof van Amsterdam begin jaren ’90 heeft verklaard dat hij maffialid was van de Bruinsma-groep he. (zie Maffia Peter R de Vries&Bruinsma Arrest) Als jij in Amerika zo’n vonnis aan je broek krijgt ben je nooit meer journalist. Het is daar misschien wel corrupt maar als je betrapt wordt dan lig je eruit. En juist hij is uitgegroeid tot het boegbeeld van de Nederlandse misdaadjournalistiek. Over het arrest is ook een vraag gesteld in het tv- programma ‘Oog in oog’, weet je hoe dat komt? Ik zie op een gegeven moment dat Sven Kockelmann hem als gast krijgt (zie onderstaand video vanaf 1.40 min). Toen heb ik de redactie een link van het arrest gestuurd met de tekst: Veel plezier met de grootste maffiajournalist van Nederland. Daardoor raakte Peter R. de Vries geïrriteerd, van te voren was hij immers niet ingelicht over een vraag betreffende dat arrest.

Noot: Tegenwoordig is Steve Brown TV Presentator van de Stem van de Straat-Salto2

Voor meer info Steve Brown: Greetings from the Dutch underworld(Video), an interview with ex-gangster Steve Brown.