( door Joh Wens)

AMSTERDAM-NOIR- Bij deze even een ingewikkeld en lastig verhaal uit de Straf de Armen Maatschappij, waar het komend tvseizoen van De Stem van de Straat bol van zal staan De Stem van de Straat Amsterdam-Noirreden dat ik dit mail naar is omdat Steven weet wat voor wurg ¨dienders¨ er rondlopen in dit land. Iemand kwam er achter dat er een ambtenaar werkzaam bij de gemeente op de afdeling sociale zaken geld verduisterde om zijn gok verslaving te bekostigen.Toen hij dit wilde melden bij zijn leiding gevende werd hem de toegang ontzegd en werd hij systematisch afgeschilderd als lastige klant waardoor hij ongeloofwaardig en als lastig werd bevooroordeeld en niet meer serieus werd genomen.Vervolgens werd hem de toegang tot het gemeentehuis ontzegd waardoor hij helemaal niet meer kon melden wat er gaande was.Hierop is de man naar het privé adres gegaan van de desbetreffende leiding gevende.hij heeft daar de situatie uitgelegd op een nette en rustige toon.De betreffende leidinggevende gaf aan dat hij de situatie zou onderzoeken.

Anno 2016 Het hedendaagse Franz Kafka Proces Der Kleine Luiden.

Echter bleek niks minder waar want de volgende ochtend kreeg meneer bezoek van de politie men wilde hem horen over bedreigingen die geuit waren tegen medewerkers van de gemeente.De politie agenten waren met 5 man sterk en gewapend en onder invloed zijn woning binnen gedrongen waar zijn vriendin en 2 kleine kinderen lagen te slapen op dat moment. Hierop heeft hij de agenten gevraagd of zij op de gang wilden wachten aangezien hij op 7 hoog woonde en nergens heen kon en zijn kinderen overstuur raakten van zoveel geweld. De agenten in kwestie wilden dit niet en drongen zelfs met hun 5 en de slaapkamer van de kinderen binnen toen hij hen wilde troosten , waardoor het heel benauwd en beangstigend werd. Hierop ontstond een discussie waarin zij aangaven dat zij ook wel wisten dat hij de dag ervoor bij de leiding gevende aan de deur was geweest en dat hij niets verkeerds had gezegd maar dat zij toch de opdracht hadden hem te horen op het bureau. Waarop hij heeft geantwoord dat de nazies ook alleen een opdracht hadden. Hiervan hebben de agenten aangifte gedaan.Hierna is meneer mee genomen en verhoord en na 2 maanden veroordeeld voor belediging van ambtenaren in functie tot 120 uur taakstraf. ( Het ongeveer het zelfde wat de VVD Ras Boef Jos van Rey kreeg voor jarenlang het jatten van tientallen miljoenen van de burgers ).

Vervolgens is er niks gebeurd met de melding over de corrupte ambtenaar en doet men verder net alsof hun neus bloed en heeft de veroordeling bijgedragen aan de beeldvorming en het vooroordeel wat men over hem creëerde om hem mond dood te maken. Echter hier eindigde de nachtmerrie nog niet het was slechts het voorwoord. Na een jaar had meneer nog niks gehoord van de reclassering die hem zou moeten oproepen voor de 120 uur taakstraf die hij had gekregen.En toen hij hoorde dat hij de straf binnen anderhalf jaar moet voldoen omdat hij anders de straf moet uitzitten besloot hij hen te bellen om te vragen wanneer hij bericht zou krijgen over de uren die hij moest voldoen. Hierop kreeg hij te horen dat ze contact met hem zouden opnemen zodra hun het binnen hadden. Na 2 maanden lag er inderdaad een uitnodiging voor een gesprek over de straf in de bus en moest hij zich melden.Hierop heeft hij zich netjes gemeld en kreeg te horen wat de regels waren.Wanneer en wat hij moest doen zou hij schriftelijk thuis gestuurd krijgen.

Hierop kreeg hij idd een brief met uren en een adres waar hij opgehaald zou worden ’s ochtends de eerste ochtend stond meneer voor niks te wachten na een dik uur is meneer naar huis gegaan en heeft gebeld naar zijn contactpersoon die hem mee deelde dat de werkmeester ziek was. Hierna kreeg hij een brief met andere uren die weer werd gecorrigeerd met een sms bericht en vervolgens weer met een brief met andere datums en tijden. Meneer is vervolgens netjes op tijd op de aangegeven locatie en geeft de werkmeester netjes een hand en zegt goedemorgen en stapt in het busje en vraagt of hij zich ook moet legitimeren. Hierop krijgt hij geen antwoord.Vervolgens stappen er meer mensen in en beginnen ze naar de werkplek te rijden. Onderweg beslaan de ramen en begint het aardig te stinken dus vraagt hij of het raampje open mag weer geen reaktie .. dus vraagt meneer nog wat harder of het raampje open mag omdat het benauwd word,hierop doet de werkmeester met gemopper het raampje open.

Vervolgens stoppen ze bij het kantoor van de reclassering waar nog iemand opgehaald moet worden. De werkmeester gaat ook even naar binnen op kantoor om een map te halen die hij is vergeten.Vervolgens komt hij naar buiten en roept de hem bij zich hij is verbaast waarom hij hem roept maar loopt toch naar hem toe. Waarop de werkmeester hem vraagt ¨ wat is de bedoeling? ¨ Waarop hij antwoord dat hem is verteld dat hij bomen moet zagen in het bos.

proces1 Franz KafkaHierop vraagt de werkmeester nogmaals wat de bedoeling is ..en antwoord hij dat hij dacht dat ze bomen moesten zagen maar als dat niet klopt de werkmeester het hem mag zeggen wand dan weet hij het niet. Hierop zegt de werkmeester dat hij niet hoeft te werken waarop hij antwoord dat hij dat wel moet van de rechter en als hij dat niet doet hij naar de cel moet en zijn kinderen dat niet fijn zullen vinden.Hierop zegt de werkmeester weer dat het niet hoeft waarop hij terug zegt dat men ook niet voor rood hoeft te stoppen maar dat de wet en de rechters bepalen dat het wel zo hoort en er straf op staat als je het niet doet.Waarop de werkmeester zegt niet in discussie te gaan en als meneer het er niet mee eens is moet hij maar een klacht indienen.Vervolgens komt er een mevrouw aan lopen en zegt hij dat zij zijn leiding gevende is en dat ik maar bij haar moet klagen als ik ’t er niet mee eens ben. Dus vraagt meneer de mevrouw of dit klopt en of zij zijn leiding gevende is.Hierop geeft zij een bevestigend antwoord waarop hij tegen haar zegt dat hij is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en dat de werkmeester hem weigert naar de werkplek te brengen en vraagt haar of zij hem wil zeggen dat hij zijn werk wil doen en mij naar de werkplek wil brengen. Hierop antwoord zij nee uw houding staat mij niet aan. Waarop hij zegt mijn houding staat u niet aan.. straks staat mijn kleur (roze :p ) u niet aan waar slaat dit op ..Waarop zij zegt als het u niet aan staat dient u maar een klacht in ..

Vervolgens zegt meneer dat hij dit idd wel zou moeten doen dan en wil hij naar binnen gaan om te klagen bij haar leiding gevende echter gaat zij voor de ingang staan en ontzegt hem de toegang tot het pand en gaat samen met de werkmeester naar binnen. na 5 minuten komen ze weer naar buiten en zeggen dat de werkmeester hem weer terug gaat brengen naar huis. Waarop meneer nog probeert te vragen waarom en dat hij gewoon zijn uren wil en moet maken maar dit is tegen doveman’s oren gericht. Onderweg legt hij de werkmeester uit dat het zeer onprofessioneel is om iemand eerst zo boos te maken door hem onterecht terug te sturen en hem vervolgens achter je te laten zitten in een busje wat 100 kilometer per uur rijd en vraagt hij de werkmeester of hij zich wel realiseert wat hij zijn kinderen aandoet door hem terug te sturen echter krijgt hij nergens antwoord op.

Als ze thuis aankomen en meneer zegt dat hij niet eerder uit het busje stapt voor de politie komt die zijn verhaal kan noteren. Hierop zegt de werkmeester dat als hij nu gewoon uitstapt er niets aan de hand is en het nog wel uitgesproken zou worden. Thuis aangekomen probeerde meneer zijn contactpersoon bij de reclassering te bellen die hij pas ’s middags aan de lijn kreeg en hem mee deelde dat de zaak werd terug gestuurt en zijn gedrag niet werd getolereerd waarop meneer vroeg wat hij dan verkeert had gedaan hierop werd gezegd dat hij intimiderent was naar de werkmeester en hem had geduwd en dat men niet in discussie ging. Dus meneer kon zich niet verdedigen en werd beschuldigd van zaken die niet waar waren meneer heeft toen gezegd dat hij hoopte haar nooit meer tegen te komen omdat hij kotsmisselijk werd van haar en de manier waarop zij hem behandelde  waarop zij zij dat ze dat ook als een bedreiging opvatte en er melding van zou maken in de rapportage die naar de rechter zou gaan.

Hierop heeft meneer de klachten commissie benaderd die hem eerst vriendelijk en netjes te woord stond en begrip had voor zijn verhaal. totdat ze contact hadden gehad met de betreffende werknemers van de reclassering en ook bevooroordeeld werden en hem niet meer serieus namen. Hierop heeft meneer veel moeite moeten doen om de klacht toch door te zetten. Waarop uiteindelijk een bericht kwam dat men toch nog een gesprek met hem wilde echter bleek niks minder waar men lokte hem heel vies in de val. Toen hij samen met zijn vrouw en kinderen naar het gesprek wilde gaan en aankwam op het station werd hij opgewacht door beveiligers en boa’s en deden de kaartjes die de poortjes moeten openen het ineens niet. Nietsvermoedend vroeg meneer of zij de poortjes wilden openen voor hun waarop zij hem antwoorden dat dit niet kon en hij een boete kreeg zonder geldige kaartjes.Waarop hij zij dat hij gewoon kaartjes had en hij de kaartjes net gekocht had waarop zij zeiden dat ze het dan ook moeten doen en als ze het niet doen hij een boete zou krijgen. hierop zij hij dat ze naar de conductrice in de trein konden bellen of bij de receptie vragen wat er was wand hij had ze toch echt net gekocht. Hierop gingen ze om hem en zijn vriendin en kinderen heen staan en zeiden dat hij was staande gehouden en zich moest legitimeren. Hij antwoorde dat hij dit niet kon en dat hij wel zijn naam kon geven zodat ze konden verifieren wie hij was en dat hij het absurd vond omdat hij immers gewoon kaartjes had. Zij namen er geen genoegen mee en wilden een legitimatie zien. Hierop zij meneer dat hij naar de politie wilde omdat hij dit niet normaal vond en hij werd gegijzeld door hen met zijn gezin op deze manier.Dit was niet nodig want er was al een boa onderweg om een agent erbij te halen. De boa stond even met de agenten te praten die vervolgens zijn kant op kwamen. Hierop vroeg meneer of de agenten nu bevooroordeeld waren of dat zij gewoon mijn verhaal zouden natrekken. Niks bleek minder waar de agenten vroegen hem om een legitimatie hierop antwoordde hij weer dat hij die thuis had maar dat hij zijn naam en adres wel wilde geven dan kon de agent zijn foto zien in het systeem. Waarop de agent net als een robot weer om zijn legitimatie vroeg en hem meteen om zijn nek in een wurg greep nam en probeerde zijn nek te breken toen dit niet lukte gooide hij hem tegen de muur en sloeg hem vervolgens met zijn hoofd tegen de muur deed hem de boeien om en liet hem door andere collega’s naar het bureau brengen met de mededeling dat zij niet met hem moesten discussiëren.

Hierop heeft hij gelukkig toch nog de agenten uit weten te leggen dat die agent dat zij omdat hij bang was voor de gevolgen omdat hij zelf fout was geweest en het hem niet gelukt was hem te vermoorden. Aangekomen op het bureau heeft men de recalssering gebeld dat hij niet meer kon komen en hem vervolgens gezegd dat ze hem matsten en hem gelijk weer naar buiten gestuurt zonder proces verbaal. Thuis aangekomen heeft hij een klacht ingedient bij de ns die het niet wilde geloven en hem als leugenaar afschilderden. De volgende dag kreeg hij een boete in de bus voor het niet bezitten van een geldig vervoers bewijs toen hij weer contact opnam en aangaf bewijs te hebben van de aankoop van de kaartjes bleef men hem weg drukken en zij dat ze hem niet geloofden. Vervolgens kon hij de camera beelden alleen bij de politie opvragen niet bij de ns zelf dus heeft hij een klacht bij de politie ingedient en het verzoek om de beelden. Na 3 weken kreeg hij een telefoontje van een rechercheur die net toevallig die morgen de beelden wilde opvragen en kreeg te horen dat die er inmiddels toevallig niet meer waren en de dag daarna kreeg hij ook een boete van het cjib omdat hij zich niet had kunnen legitimeren aan de agent die hem daarvoor had proberen te vermoorden. Kortom dit alles noemt men een sneeuwbal effect door dat men elkaar de hand boven het hoofd wil houden stapelen de leugens en de corruptie zich steeds verder op en doen ze er uiteindelijk alles voor om mensen de mond te snoeren tot aan moord aan toe. De reclassering heeft een nieuwe afspraak gemaakt inmiddels en daar is hij ook geweest echter blijven ze tegen hem liegen en hem beschuldigen van zaken die hij niet heeft gezegd en sturen ze zijn zaak terug naar de rechtbank. Meneer heeft natuurlijk wel een klacht ingediend echter staan ze nu weer wat sterker aangezien meneer ook ¨lastig¨ was op het station.

En zo helpen ze elkaar en creëren ze valse dossiers gebaseerd op leugens om zo hun eigen fouten te verdoezelen.