(Verhalen uit de oude Amsterdamse Penose doos door Steve Brown)

AMSTERDAM-NOIR-‘Ferry Koch :De Koning van de Rip’.
boek zware jongens steve brownVoor Tv-programma “Zware Jongens” van Veronica wilde ik een paar ‘rippers’ interviewen. Dat is natuurlijk een spannend ‘item.’ Meteen moest ik denken aan Ferry Koch. Helaas voor de kijkers kon ik hem niet meer interviewen, maar omdat ik jarenlang zijn vriend was kan ik je wel kennis laten maken met deze onvervalste ‘Koning van de Rip’.
Ferry was jarenlang de schrik van de onderwereld en zijn naam stond synoniem voor rippen en wippen. Hij was de bedenker van vele manieren van rippen; van grof geweld, tot de meest verfijnde sting. Hij heeft zijn carrière helaas moeten bekopen met het gangbare pensioen voor Rippers. Hij werd een keer bij thuiskomst in de vroege ochtenduren, met negen kogels doorzeefd. Vermoedelijk door Martin Hoogland. Dat vermoeden is gebaseerd op dat Martin zelf in geuren en kleuren meestal stoned de hele aanslag tot in de kleinste bloederige details aan de bar rond bezuinde. Tja, de jaren eind 80 begin negentig werd er nog niet zo geheimzinnig gedaan of een moordtje minder of meer. De wijkagent zat er bij wijzen van spreken gewoon bij aan de bar alsof het hem niet aanging.

Voordat Ferry uiteindelijk werd vermoord was er al een aanslag op hem gepleegd. Ferry had die overleefd, met maar liefst zeven kogels in zijn lichaam. Nadat er op hem was geschoten, was Ferry op eigen kracht naar het Slotervaart- ziekenhuis gereden. Dat hij nog leefde was een wonder. Na de nodige operatieve ingrepen verklaarde Ferry niets tegen de politie. Hij wenste geen verklaring af te leggen. Hij regelde dit soort ‘zaakjes’ zelf wel. Hij dacht steeds dat Charlie Wong, inmiddels ook geliquideerd achter deze aanslag zat. Ferry en Wong hadden namelijk al geruime tijd een slepend conflict over een villa in Friesland, die Ferry van Wong had geript, toen die een keer in de gevangenis zat.

Kort daarop schoot Ferry zelf in een bekende discotheek in Rotterdam twee man neer, in verband met een ‘rip’ van vijf kilo coke. Ze hadden de euvele moed gehad om hem aan te spreken waar hun kilootjes waren gebleven. Eéntje had een stuk of vijf kogels in zijn been.Ferry had er in de disco open en bloot lustig op los geknald. Vreemd genoeg had niemand van de ongeveer 400 aanwezige mensen iets gezien. Na de schietpartij reed Ferry in zijn Van Dijk Mercedes voldaan terug naar Amsterdam.

Ferry’s voornaamste bezigheden leken verdacht veel op die van zijn Joegoslavische collega’s; namelijk ‘bemiddelen’ bij conflicten in de onderwereld, waarbij door Ferry, net als door de Joego’s, beide partijen hun centjes werden afgenomen. Ferry kon het dan ook altijd goed vinden met de diverse Joegoslavische bendes waaronder die van Paja en Doeja in de stad en hij werkte ook weleens met hen samen.

Ferry’s lijfspreuk was: “samen tegen.” Hij was ‘financieel sterk’ en droeg altijd dure kleren en buitensporige juwelen. Zo droeg hij een Rolex van fl. 180.000,- waarvan de armband vol zat met robijnen en diamanten. Ook de wijzerplaat zat vol diamanten. Zelfs een ekster zou er scheel van geworden zijn. Ferry zag je vaak in een fel gekleurd trainingspak, waar je ogen bijna pijn van deden. Voor het weekend bij een mooie zomeravond had Ferry een heuse Antieke Auburn, knal groen en met echte gouden spoilers en gouden wielspaken. Eens in de zoveel tijd moest ik mee voor een rondtje om de Dam. Ferry een onvervalst geblokte Engelse Lord petje op zijn hoofd in die open sport auto en ik er naast. Bij een stoplicht veroorzaakten wij gewoon kleine volksoplopen. De mensen gaapte ons aan alsof we Batman en Robin waren in een Batmobiel. Gezellig, he zij Ferry dan altijd. Later brandde de hele Ferry mobiel volledig uit voor mijn woning in de Michelangelostraat in oud Zuid, de Kak-buurt van Amsterdam. ‘Mijn’ buurtjes keken met gepaste walging naar ons en de brandende Batmobiel. Dat allemaal in hun nette buurt.

Zijn ene been sleepte een beetje. Hij was iets aan de dikke kant en had een varkensachtig uiterlijk, niet echt naar hoor, maar wel met kraalachtige pret oogjes. Ferry neukte tenminste iedere dag een keer. En reed ook ten minste één keer per dag over de wallen. ‘Kruisen kijken’ noemde hij dat. En verdomd, in het begin dat ik met hem omging ben ik een paar keer met hem meegereden. Hij stopte zoals hij dat noemde bij ieder ‘lekkertje’ langdurig en keek net zo lang tot dat hij haar goed in haar kruis had gekeken.

Alle hoeren kenden Ferry en zwaaiden hem vriendelijk gedag. Ook wipte hij weleens naar binnen om ‘informatie’ te krijgen, zei hij dan. Ook waren wij een keer op een feestje van een zeer bekende vrouwelijke dealer, toen Ferry helemaal verhit naar beneden kwam:

“Steve je raadt nooit bij wie ik in haar kruis zit.”

“Nou wie dan?” Hij noemde de naam van een bekende vrouwelijke tv-ster.

“Steve, ze doet alles voor een snuifje. Kom mee.”

Deze TV- Diva heeft na Ferry zo’n beetje iedereen met centjes of cocaïne in haar kruis gehad en gaat nog steeds door: een echte die-hard.

Ferry snoof een gram per dag en je merkte echt niets aan hem. Daarmee was hij overigens een uitzondering.Hij sliep niet meer dan twee uur per dag. Hoe hij dat deed, was mij een raadsel. In Ferry’s periode reden we kris-kras door Nederland. Er werd hard gewerkt en vaak geschoten bij onze specifieke ‘conflict bemiddeling.’

Ferry is de enige persoon, die in de beginjaren van ‘Lange Frans’ deze later ‘Godfather’ eens een oorvijg had gegeven.Vanaf die tijd had hij altijd een ‘speciaal plekje’ in Lange Frans z’n (stenen) hart. Maar Ferry was daar altijd trots op. Hij had toch maar als enige Lange Frans een echte onvervalst Jordaan oorvijg verkocht. Die Lange heeft nog dagen met een vette rode wang rond gelopen.

De aanloop van Ferry’s liquidatie heeft veel te maken met de losse handjes van Ferry. Voor zijn uiteindelijke dood had Ferry een ‘stash’ van Lange Frans zeg maar laten ‘ontruimen’ van 150 kilo hasj. De groep had Ferry nog (officieel) gewaarschuwd, dat dit de laatste keer was geweest dat zij zich door hem zouden laten rippen. Lange Frans had het hem persoonlijk, tijdens een toevallige korte ontmoeting, meegedeeld.

Daarna had Lange Frans zijn persoonlijke bodyguard Geurt Roos naar Ferry’s huis gestuurd om hem een tweede waarschuwing te geven. Frans had Geurt voor de zekerheid een brief meegegeven, die hij moest voorlezen aan Ferry. Die Lange nam geen risico dat Geurt de boodschap niet kon onthouden. Afijn de boodschap was grofweg het volgende : ” je moet alles terug geven en een boete en als je het nog een keer doet ga je er definitief aan.” Ferry, ook niet gek, nam die boodschap aan voor de deur van zijn huis, waarachter zijn toenmalige partner klaar stond met pistool in aanslag. Kort daarop werd Ferry vermoord. Ferry kwam op zijn gebruikelijke tijd van zes uur s’morgens aan rijden bij zijn huis waar Martin (volgens Martin zelf) hem opwachtte met een baseball pet op en pompte hem gelijk vol met zeven of negen kogels. Ferry had nog gebrobeerd om zijn pistool te pakken die hij altijd onder een cocos matje in zijn auto had liggen, maar stierf bij die poging. Martin heeft daarna het hele bloedige zooitje nog ondergespoten met een spuitbus om honden van een loopse Teef af te houden. Dat was om de politie honden hun werk onmogelijk te maken. De Mercedes netzo als Ferry moet er hebben uit gezien als een vergiet.

Een paar Ferry rips:
Kalefater een oude Mercedes 280 se op van een rug of acht.
Flink poetsen, een paar tijgervellen er in, je kent dat werk wel.
Vervolgens fabriceer je met toen der tijd briefjes van vijf een pakket ogenschijnlijk van ruggen. Een stapel briefjes van vijf met aan de buitenkant twee briefjes van duizend. Dat hele pakket stop je in zo’n polstasje. Dan haal je de ‘klanten’ op. Bij voorkeur een stel Colombianen, die net zijn begonnen in de coke handel. Kijk, mannen hier is het geld, liet Ferry dan trots de inhoud van het polstasje zien. En stopte vervolgens duidelijk zichtbaar het polstasje in de dashboard van de auto.

Hebben jullie de handel Mon Chiachos?

Si,Si, no problema.

Dan reed Ferry naar zijn niet bestaande afnemer:een villa aan het Beatrixpark. Een Villaatje naast die van Mustaph Malik, die het weer verkocht heeft aan Endstra . De vriendin van Mustaph Malik was een goede kennis van mij. Mustaph Malik had die Villa van een telg van het V&D geslacht gekocht en het daarna gelijk aan de net geariveerde Pakistaan op advies van zijn vriendin gelijk voor een vermogen vernaggelt. Toen hij klaar was met de verbouwing: je kent het wel Gouden Kroonluchters, a la Prins de Prins Jacques van Monaco van de teleac Du Les Petit Thai Garcons. Affijn ; Het was voor dat hij kocht een prachtig statig oud herenhuis en daarna een soort hoerenhuis met een inpandig zwembad waar hij nooit in heeft gezwommem. Nou ja, de verbouwing ( jaren geduurt, was natuurlijk nooit goed volgens zijn Babe) was nog niet klaar of Mustaph Malik ging voor tig jaar naar Amerika. Een oude bekende van mij en Malik, Stanley Kay, heeft toen geheel vrijwillig gezorgd met het wegwerken van het restant van Malik. De Babe stond gelijk weer na de ‘hulp’ van Kay in de striptent zonder Rolls Roy Cabriolet en Mercedes 500sec.

Als je je auto op de juiste plek parkeerde ten opzichte van dat huis, leek het optisch dat je er naar binnen liep, terwijl je er gewoon langs liep, zo het park in en weg was Ferry. Daar aangekomen zei Ferry: Kom op amigo’s met de handel. Uh.uh. No. uh, Si. Mijn klant wil natuurlijk eerst even de handel testen. En waar maken jullie je druk om, tegelijkertijd opende Ferry dan het dashboardkastje en wees tros op het polstasje met de niet bestaande ruggen er in. Si,Si, het geld zat goed, toch.

Hup, Ferry er uit met de handel.

Na een tijdje haalde de politie twee verwarrend krijsende Colombianen met een stapel briefjes van vijf uit de inmiddels als gestolen opgegeven Mercedes. De eigenaar van de villa heeft zich regelmatig bij de politie beklaagt wegens bedreigingen van wild schreeuwende kleine Escobarretjes.

Twee: Ferry maakte een kilo coke zo, dat alleen de buitenkant van het blok ook echt coke bevatte. Dan kocht de “klant” geen duizend gram, maar bijvoorbeeld afhankelijk van Ferry’s bui slechts drie honderd gram. Meestal ging Ferry, uiteraard tegen een kleine vergoeding van de gedupeerde ook nog samen opzoek, naar de zogenaamde oplichter, die Ferry deze laag bij de grondse streek had geleverd. Dat ‘zoeken’ kon weken duren en Ferry’s onkosten liepen gewoon door…..

Drie: de Gamble hal.
Ferry werkte vaak met een Gamble hal, die twee ingangen had.Omdat er een knik in de ruimte zat , kon je niet zien dat deze hal een tweede uitgangen heeft.
Wel kon je net van buitenaf de wissel balie zien.

Ferry presenteerde zich als de eigenaar aan zijn potentiële slachtoffers uit Zuid-Amerika. Amigo’s blijven jullie even buiten wachten, dan controleer ik effe de handel op mijn kantoor. Wel hier buiten op mij blijven wachten, he. Hup, Ferry naar binnen met een paar kilootjes. Ging nog even demonstratief praten met de man achter de wissel balie en de dode hoek in en door de tweede uitgang. Wamanos was Ferry een paar honderd ruggen rijker. En de wisselman had opeens een stel wit hete Columbianen voor zijn neus, die de Jackpot kwijtwaren.

Men waarschuwde op een gegeven moment al in Columbia voor Ferrie’s Gamble hal aan de Oude Zijdsvoorburgwal die eigendom was van Sam en John.

Een tijdje daarna sprak ik Ferry en hij zei dat hij de ‘slag van zijn leven’ had geslagen. Hij had tweeduizend kilo hasj geript. Het verhaal ging dat die partij van Lange Frans was geweest. Ferry liet zich er niet over uit. Aangezien ik toen al niet meer met hem omging geloofde ik hem niet helemaal. Maar toen hij me meenam om zijn nieuwe zeewaardige jacht van een kleine 960 ruggen te laten zien, waarop druk gewerkt werd om hem klaar te maken voor Ferry’s droomreis geloofde ik hem wel. Zeker toen ik ook nog zijn nieuwe Mercedes sport zag staan.

Die laatste rip is Ferry uiteindelijk fataal geworden. Hij had nog een persoonlijke gezegde: “als die steen te zwaar is voor jou, zal ik hem graag van je overnemen.” Deze steen was duidelijk te zwaar geweest voor Ferry.

Hij liet wel zijn familie financieel zeer goed verzorgd achter. Al moesten zij vanaf nu wel de inkomsten missen van zijn 100% invalide-uitkering.

Ferry was namelijk ook al een jaar of tien volledig afgekeurd. Op welke gronden zou het GAK Ferry hebben afgekeurd?

Aan zijn handen kan het niet hebben gelegen, die gebruikte hij immers als geen ander…

Noot (1): Amsterdam, Klaas Bruinsma
Ferrol wil alles terugnemen en tuigd Moear af, zij en Bruinsma huren dan de Indonesier Henk Soenarto in om Ferrol te vermoorden maar deze is sneller. 2 Mei 1978 schieten Frits Wasseur en Ron Scheide vanuit een auto Soenarto (31) dood. Moear en Bruinsma betrekken hun hasj vooral van de Pakistaan Mustaph Malik en die benadert Ferrol dan om Bruinsma te rippen. Deze wordt echter ingelicht en vervangt Malik (die goede vrienden is met Toorenaar) door zijn landgenoot Mohammed Ashfaque Khan als leverancier. John Ferrol is de broer van Hugo Ferrol.

Noot (2) Rotterdam, discotheek “Studio 54” , verdachte Ferry Koch
14 December 1981 schiet Amsterdammer Ferry Koch in de Rotterdamse discotheek “Studio 54” twee mannen neer na een mislukte ripdeal, ze overleven het . Koch’s bende ripte andere drugshandelaren verkleed als politieagenten, onder hen Rinus H.

Noot (3) Ex politie agent,crimineel Martin Hoogland
In 1984 werd Martin Hoogland uit de politiedienst gezet wegens ongewenste contacten met criminelen , onder wie Tony Hijzelendoorn en Ferry Koch. Martin Hoogland en Tony Hijzelendoorn werkten lange tijd samen en waren gespecialiseerd in bankovervallen terwijl Koch vooral drugs ript van anderen.

Noot (4):Stanley Karel Esser
In 1984 wordt Stanley Karel Esser in zijn woonplaats Limmen door de libanees diamantair Henie Shamel door het hoofd geschoten omdat hij een partij drugs niet betaald maar hij overleefd het, Shamel was in het gezelschap van nog 3 libanese mannen. 21 December 1984 stelt Antonius Konings een DEA undercover voor aan de Antilliaan Esser. De DEA undercover wordt dan in 1985 door Esser en Gijs van Dam voorgesteld aan hun cokeleverancier Giovanni Carlo Gandola en ook aan de Pakistaanse baas Abdul Wali. Gandola laat Esser dan via Jacques Canavaggio waarschuwen dat de undercover een agent is.