(door Hermie Saeijs)

AMSTERDAM-NOIR-“What the hunters are doing in Taiji violates an ancient friendship cultivated by time, between man and dolphin.” ~ Ric Hermie SaeijsO’Barry, Founder/Director of Dolphin Project ……
Het drijfjachtseizoen 2015 – 2016 op dolfijnen en kleine walvisachtigen is volgens Japanse officials op 29 februari 2016 (het drijfjachtseizoen dat jaarlijks plaatsvindt vóór de kust van het Japanse havenstadje Taiji) beëindigd. Daarmee is dan slechts het zichtbare gedeelte van de jacht op dolfijnen afgelopen. De jagers zullen nu verder op zee doorgaan met hun barbaarse praktijken. Boten geladen met explosieve harpoenen liggen al klaar, waarmee de jacht op ‘onze zeezoogdieren’ voorlopig nog door zal gaan.
Dank aan alle vrijwilligers die dit seizoen hebben gedocumenteerd en vastgelegd. Onder zware druk, die van verschillende kanten kwam, hebben onder andere de Cove Guardians (Sea Shepherd) en de Cove Monitors (Ric O’Barry’s Dolphin Project) naar eer en geweten op vreedzame wijze dagelijks ‘het publiek’ weer een stuk wijzer gemaakt.

Er vonden dit seizoen, dat 182 dagen, iets meer dan 26 weken weken en zowat een half jaar duurde, 41 succesvolle drijfjachten plaats, waarbij de Risso’s Dolfijnen het vaakst slachtoffer waren (23 scholen). De meeste slachtoffers vielen echter onder de Striped Dolphins (290). De meeste Captives, dolfijnen die werden geselecteerd voor gevangenschap, waren Tuimelaars, de showdolfijn bij uitstek. De slachtpartij op de enorme school Grienden was (74) was één van de allerergste te noemen. Op donderdag 19 november 2015 werd die school gevangen en tot en met zondag 22 november geterroriseerd. 51 werden er op hartverscheurende wijze afgeslacht en 1 werd er voor gevangenschap geselecteerd.

Hier in Nederland werd eindelijk op 2 maart 2016 door het televisie programma Rambam een fractie van alle dubbelzinnigheid in het Circus’ Dolfinarium Harderwijk blootgelegd. De geheimzinnigheid en het ‘gegoochel’ met cijfers, aantallen en de zogenaamde gelukzaligheid van de daar in een (zogenaamd) natuurlijke gechloreerde habitat vertoevende dolfijnen, kwamen in dat programma aan bod. De kunst van het weglaten, de goed geoliede marketing/voorlichtings-afdeling van het dolfinarium vertoonde eindelijk, en plein publique, de nodige scheurtjes!

Dank ook aan u die het seizoen 2015 – 2016 zo intens heeft meebeleefd. Hetzij door het zien van de levende beelden of door de foto’s of door het meelezen. Dank ook voor het delen van die informatie.
Nog één kéér dan: Koop geen kaartjes voor shows waarin wilde dieren kunstjes moeten opvoeren. Deze dieren worden tegen hun wil vastgehouden en doen slechts ‘mee’ omdat ze geen keuze hebben. Ook het Harderwijkse Dolfinarium heeft nooit haar sluizen opengegooid waar dolfijnen zich vrijwillig en in grote getale mochten/mogen aanmelden om showtjes te mogen opvoeren. Showtjes die niets bijdragen aan wat voor educatie dan ook!

Opdat The Cove hemelsblauw moge blijven! Think Blue! …… Hermie Saeijs

(Via Facebook op: Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting en de groep D o l f i j n, Via Twitter: HearHearReporting@HearRep, Via internet: Volksnieuws-uit-Amsterdam-Noir)

(Grafische vormgeving: Herman Lankwarden)

‪#‎dolphinproject‬ ‪#‎tweet4dolphins‬ ‪#‎opkillingbay‬ ‪#‎tweet4taiji‬ ‪#‎Anonymous‬ ‪#‎ophenkaku‬ ‪#‎ForTheLoveOfTheDolphins‬ ‪#‎emptythetanks‬ ‪#‎taiji‬ ‪#‎japan‬ ‪#‎dontbuyaticket‬ ‪#‎captivitykills‬ ‪#‎tokyo2020‬ ‪#‎seaworld‬ ‪#‎LoveBroome‬ ‪#‎Broome‬