(Hermie Saeijs,)

AMSTERDAM-NOIR-Donderdag, 3 december 2015, dag 94)
Who is the animalVoor de 21ste keer dit seizoen is de jachtvloot van Taiji vanwege slechte weersomstandigheden niet uitgevaren. De jagers kwamen niet eens opdagen in de haven van Taiji. Tijd voor een beetje mooi nieuws.
The Vancouver Sun meldde 1 december 2015 dat er een “nieuwe dolfijnensoort” levend is waargenomen (New species of dolphin to B.C. waters shows up alive for the first time) te weten de Short-Beaked Common Dolphin. De laatste melding van deze soort gaat 60 jaar terug namelijk toen aan de westkust van Canada drie dode exemplaren werden aangetroffen.
Op 29 september van dit jaar werden er twee kleine scholen Short-Beaked Common Dolphins (een soort die onder de Gewone Dolfijnen valt en die niet verwart mag worden met de Tuimelaar) op 75 kilometer uit de kust van Vancouver Island waargenomen.

De twee separate scholen passeerde op slechts uren verschil van elkaar. De tweede school Short-Beaked Common Dolphins van die dag in september, bestaande uit negen dolfijnen, benaderde de boot van Brian Gisborne en zo kon hij deze verrassend zeldzame ontmoeting vastleggen op beeld. Men gaat er vanuit dat de ongewoon hoge watertemperatuur van de oceaan de oorzaak is dat ze in de buurt van British Columbia zijn opgedoken.

De Gewone Dolfijn is een dolfijn met een pelagische (op open water hebbende) leefwijze, anders dan de bekende tuimelaar, die vooral langs kusten voorkomt. Al in het oude Griekenland werd de Gewone Dolfijn afgebeeld op munten en fresco’s.

De verwante Long-Beaked Common Dolphin werd overigens in 1993 voor het eerst waargenomen in de wateren van British Columbia. Ook in 2003 en in 2011 zijn er meldingen geweest van waarnemingen van de Long-Beaked Common Dolphin. De kust van British Columbia wordt beschouwt als het meest noordelijke stukje leefgebied waar deze soort voorkomt.

En zo kan er vandaag weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven, De vierde dag op rij. Opdat de Cove blauw moge blijven!

Think Blue! ……

Hermie Saeijs,

Hear Hear Reporting,