(door Hermie Saeijs)

AMSTERDAM-NOIR-Donderdag, 26 november 2015, dag 87)
Who is the animalDe jagers van Taiji kwamen, na de oceaan te hebben afgeschuimd, vandaag ‘met zonder’ lege handen één voor één terug. De hoop en alle ogen waren gevestigd op een aankomende storm die zich net boven de horizon, in de verte aandiende. Taiji was vanmorgen het eindpunt voor de Jagers. De Killing Cove bleef vandaag leeg en aan geen aan enkele order kon worden tegemoetgekomen. Nog steeds is de wereldwijde verontwaardiging en de ontzetting groot over de onlangs afgeslachte school Pilot Whales. Op de laatste dag van de drie dagen durende slachtpartij werd op film de doodstrijd vastgelegd van een reeds in de ruggengraat doorboorde Pilot Whale, die per ongeluk de Cove uitdreef. Tot ieders grote ontzetting bleef deze Pilot Whale vechten voor zijn leven.

Hij of zij kwam half uit het water terwijl de plassen met bloed uit zijn wond het water ingutste. De dodelijk verwonde Pilot verdween af en toe onder water. Een duiker bond een touw aan de staart en dit touw werd bevestigd aan een skiff. Nog steeds bleef de Pilot Whale vechten terwijl de bemanning toekeek. Je zag bij de boeg van de skiff aan het water, dat opspatte, hoe het arme dier aan het worstelen was. Dit zou dan de humane wijze van een snelle en pijnloze dood moeten zijn naar eigen zeggen. Uiteindelijk is deze Pilot na een lange lijdensweg verdronken. Het hele voorval leek een eeuwigheid te duren. Woorden schoten mij tekort om de machteloosheid van dat moment weer te geven.

Pilot Whales komen op de rode-lijst van bedreigde diersooten, die door de IUCN (International Union for the Conservation of Nature, een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen) elk jaar wordt opgesteld niet voor, om reden van ‘onvoldoende data’. Er is te weinig bekend over de nog bestaande in het wild levende overgebleven scholen Pilot Whales. Het uitroeien van complete scholen wilde Pilot Whales, bestaande uit verschillende generaties, is onverantwoordelijk en zou er wel eens voor kunnen zorgen dat deze soort met uitsterven zou kunnen worden bedreigd.

Maar goed, vandaag kan er weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven! De vierde blauwe dag op rij. Opdat het blauw moge blijven!

Think Blue! ……

Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting