(door Hermie Saeijs)

AMSTERDAM-NOIR-Woensdag, 25 november 2015, dag 86)
Who is the animalDe Taiji jagersvloot kon vandaag niet uitvaren vanwege slecht weer. De doorgaans in de vroege morgen vertrekkende vloot bangerboten, die als een slinger de haven verlaat lag er, en dat kan je bijna vredig noemen, als een stilleven bij in de haven. De Jagers, die kwamen niet opdagen.Taiji is op zoveel manieren het eindpunt voor dolfijnen. Zowel eindpunt van de afgeslachte dolfijnen in de Killing Cove als het eindpunt de voor gevangenschap geselecteerden dolfijnen. Het romantische aspect dat dolfijnen vertegenwoordigen door evenementen als zwemmen met dolfijnen, of een dagje dolfijnen trainen mag wat mij betreft onderuit gehaald worden. Het mag duidelijk worden dat het pure leed van de dolfijnen niet goedmaken dat wat voor een enkeling een onvergetelijk dagje uit is. De consumenten moeten weten, geïnformeerd worden over en geconfronteerd worden met, over hoe deze dolfijnen eigenlijk in de tanks komen. Zij, de consumenten, vertegenwoordigen de vraag naar en zijn de spil in het stoppen van dit hele gebeuren. Geen vraag betekent dat er geen aanbod meer nodig zal zijn. Geen aanbod van ongeacht welk levend wezen dan ook.

Afgelopen april 2015 schortte de WAZA (World Association for Zoos and Aquariums) het lidmaatschap van de Japanse afdeling (de JAZA) op vanwege de wreedheid rondom de vangst van dolfijnen die worden geselecteerd voor gevangenschap in Taiji. Na een stemming kozen 99 leden ervoor om lid te blijven van de overkoepelende wereldorganisatie, terwijl 43 leden daar tegen stemden. Een overwinning die voornamelijk behaald werd omdat de meerderheid van dierentuinen, zonder dolfijnenbelangen, vreesden om zonder WAZA de toegang te verliezen tot zeldzame wilde dieren.

Dit besluit van de WAZA werd in activistenkringen gevierd als een overwinning, maar in augustus 2015 verklaarde de Vissersunie in Taiji dat er geen daling was in het aantal voorbestellingen van dolfijnen, alleen in het ‘aantal’ aquaria dat bestellingen deed. De ongeveer 150 orders komen voornamelijk van niet-leden van de JAZA, namelijk van 17 van de 54 dolfinariums in Japan en van handelaren die de dolfijnen uiteindelijk weer door zullen verkopen naar het buitenland. Gewoonlijk kwam zo’n 20% tot 30% van de bestellingen van JAZA-leden, volgens The Japan Times. Naast de Japanse thuismarkt is vooral China een grootafzet gebied voor dolfijnen uit Taiji en zijn landen als Zuid-Korea en Vietnam in opkomst. Tussen 2002 en 2014 kochten 17 landen dolfijnen uit Taiji. Een slordige 60% van de bestellingen, die maar liefst 71% van de totale winst bedroegen, ging naar China.

Afgelopen jaar, n 2014, werden 70 levende dolfijnen verkocht. Het enige JAZA-lid dat deze dolfijnen bestelde was, zoals te verwachten was, het lokale Taiji Whale Museum. Op 8 september 2015 verwijderde de JAZA het Taiji Whale Museum als lid van haar organisatie. Bron: Erwin Vermeulen

Maar goed, vandaag kan er weer een Blauwe Cove-Dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven! De derde blauwe dag op rij. Opdat het blauw moge blijven!

Think Blue! ……

Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting