(door Hermie Saeijs)

AMSTERDAM-NOIR-Maandag, 26 oktober 2015, Maand 2 – week 9 – dag 56
Who is the animalDe zoektocht naar dolfijnen gaat gewoon door en de goed geoliede machine startte vanmorgen punctueel vanuit Taiji. Een prachtige zonsopkomst kon niet verhinderen dat de zucht, de honger naar geld kon worden gestild.
Hoe zit dat nou met die quota? De Vissers Unie (FU) dient een verzoek voor een vergunning in bij de gouverneur van de Wakayama prefectuur. De Gouverneur verleent vervolgens de vergunning. Er is geen bewijs dat wetenschap of duurzaamheid een serieuze vereiste is om de vergunning te verkrijgen.
In het jachtseizoen 2013-2014, Vingen de Taiji dolfijnenjagers 551 tuimelaars. In het jachtseizoen 2014 – 2014 werden er slechts 108 gevangen. Dat is een daling van meer dan 80 procent.
In het jachtseizoen 2013 – 2014 werden er 144 tuimelaars voor consumptie gedood en in het jachtseizoen 2014 -2015 werden er 28 tuimelaars gedood voor consumptie.
In het jachtseizoen 2015 – 2016 is het aantal tuimelaars dat gevangen mag worden nog eens verlaagd met 47 individuen in vergelijking met het afgegeven quotum van vorig jaar (van 509 naar 462 individuen).

De cijfers laten een dalende trend zien in de tuimelaars populatie. De exacte aantallen (de cijfers) zullen nooit volledig worden aangeleverd of duidelijk zijn. Zo tellen de dolfijnen die tijdens de drijfjacht doodgaan of de niet bruikbare dolfijnen (bijvoorbeeld de dolfijnen die verstrikt raken in netten en die levenloos worden teruggekieperd in zee) niet mee voor de quota. Deze dolfijnen, die de drijfjachten niet overleefden of verstrikt raakten in de netten, krijgen niet eens een nummer. Voor het voor het voortbestaan van de tuimelaar wordt dan ook wel gevreesd.

In april 2015 schortte de WAZA (World Association for Zoos and Aquariums) het lidmaatschap van zijn Japanse afdeling JAZA op vanwege de wreedheid rondom de vangst van dolfijnen voor gevangenschap in Taiji. In augustus dit jaar verklaarde de vissersunie in Taiji dat er geen daling was in de voorbestellingen van dolfijnen. De ongeveer 150 orders komen met name af van niet-leden van het JAZA. Van 17 van de 54 dolfinariums in Japan, en van handelaren die de dolfijnen uiteindelijk voornamelijk doorverkopen aan het buitenland. Naast de Japanse thuismarkt is vooral China een grote afnemer van dolfijnen uit Taiji en zijn landen als Zuid-Korea en Vietnam in opkomst. Op 8 september 2015 verwijderde JAZA het Taiji Whale Museum als lid van de organisatie.

Maar vandaag, vandaag kan er gelukkig weer een Blauwe Cove-dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven! De zevende dag op rij. Opdat het blauw moge blijven!
Think Blue ……
Hermie Saeijs, Hear Hear Reporting