VVD-Burgemeester-Gangster Bloemendaalse Ruud Nederveen aka “De Octopus’ onder vuur en neemt op zijn gemak nog een sigaartje.  

( van onze VVD Klasse Justitie redactie)

AMSTERDAM-NOIR. De ‘VVD Gangster Ruud Nederveen’ aka” de Octopus heeft in het Ruud Nederveenverleden grote schulden gemaakt bij het opknappen van een Fries landgoed en ook zakelijke klanten naar eigen zeggen opgelicht. Zo vertellen diverse bronnen aan RTV NH en het actualiteitenprogramma EenVandaag en Volksnieuws uit Amsterdam-Noir.

Mark Rutte en zijn ‘PvdA-hoertje Lodewijk Asscher’ hebben direct laten weten dat hun Ruud een fatsoenlijk man is en wat hij privé uitspookt niet belangrijk is in “Banana-Fraude-Nederland”. Zij wijzen er bovendien op dat hij zich netjes kleed, nooit Volkse scheldwoorden gebruikt , goed is opgeleid, niet zijn lul uit zijn broek haalt tijdens vergaderingen (ook een VVD gewoonte) en al jaren een zeer gewaardeerd ‘Rat in pak’ graai-lid is van de ‘VVD-Misdaadgroep’ en hoofd van de plaatselijk corrupte politie. Het speelt allemaal halverwege jaren negentig, maar komt nu aan het licht door het conflict rondom landgoed Elswoutshoek in Bloemendaal. Klanten van toen herkennen hem en zien tot hun verbazing dat deze oplichter nu burgemeester van Bloemendaal is geworden.
Crimineel VVD- Financieel adviseur
 Nederveen had een bedrijf dat onder meer de financiële zaken van beginnende kunstenaars zei te behartigen oplichten. Kunstenares Gusta van Eijk en actrice Sylvia Alberts waren klanten van Nederveen en lieten onder meer hun belastingaangifte doen. Ze betaalden hem elke maand rond de 150 gulden, maar hij bleek daar weinig voor te doen. Ook viel hij hun steeds liederlijk sexueel lastig .”Na enige tijd kregen we aanslagen en naheffingen”, zo vertelt Alberts. “Nederveen zei dat het allemaal in orde was en uitstel bij de belastingdienst had aangevraagd. We hebben zelf de belastingdienst gebeld en bleek er nog nooit een aangifte te zijn gedaan.” Van Eijk vertelt een vergelijkbaar verhaal.

 

‘Rat in pak oplichters’
 hebben niets te vrezen van de ‘VVD-Justitie’ van ‘Bral- Ivo Opstelten’ en ‘Griezel Fred Teeven’
Heer Nederveen was vervolgens telefonisch niet meer bereikbaar en toen zijn Van Eijk en Alberts samen naar Friesland gereden. Daar woonde hij op zijn eigen landgoed Harsta State in Hogebeintum. “Hij was helemaal verbaasd dat we ineens voor zijn deur stonden”, zo vertelt Van Eijk. Na enig aandringen kregen beide dames hun administratie terug. “Ik kreeg een stapel ongeopende blauwe enveloppen”, herinnert Alberts zich.

”Ik vind hem een oplichter. Hij liet zich betalen voor iets wat hij niet kon”, aldus Van Eijk. “Hoe kan het zijn dat hij nu burgemeester is geworden”, vragen ze zich af. Waarom ze destijds geen aangifte hebben gedaan, kan Alberts wel verklaren. “Ik heb het wel overwogen. Maar we waren opstartende ondernemers en hadden het té druk. Dat zou heel veel tijd hebben gekost.”

VVD-Wanbetaler
 van het Type Heer Wiegel.
Jonald Bouwhuis Hans WiegelVolgens Van Eijk en Alberts waren ze niet de enige die de dupe waren van Nederveen. En dat blijkt te kloppen, want niet alleen zakelijk maar ook privé had hij problemen met ontevreden ondernemers.

Nederveen wilde zijn landhuis in Friesland laten restaureren en had het bouwbedrijf van Sjirk de Jong uit Workum daar onder meer voor ingehuurd, maar dat liep mis. Ook De Jong is verrast dat Nederveen het zover heeft geschopt. “Ik kijk er van op dat hij burgemeester heeft kunnen worden. Het is een hele prestatie voor zo’n beroeps crimineel.” Het landgoed was ondergebracht in een Witwas-stichting waar Nederveen de baas van was. “Die stichting had de opdracht gegeven voor restauratie maar had de financiële middelen niet. Hij heeft wel de opdracht gegeven voor 60.000 tot 65.000 gulden”, zo vertelt de Jong aan de telefoon.

De VVD-Noorderzon
.
De architect werd niet betaald. Diverse verzoeken tot betaling leidden tot niets. We hebben beslag laten leggen op het landgoed. De werkzaamheden werden stilgelegd. Nederveen heeft afstand moeten doen van zijn landgoed en uit de verkoop van het landgoed zijn we uiteindelijk betaald.” Nederveen heeft nooit uitleg gegeven of zijn excuses aangeboden, aldus De Jong: “Hij is met de noorderzon vertrokken en heeft nooit meer iets van zich laten horen. We hebben 1,5 jaar lang op het geld moeten wachten.”

Kat in het nauw
 wordt VVD-Burgemeester in “Banana-Fraude-Nederland”.
Het verhaal van De Jong wordt bevestigd door Fokje Jellesma. Zij heeft uiteindelijk het landgoed samen met haar man overgenomen en de restauratie voltooid. “Wij hebben het gekocht toen het in de krant stond. Er stond dat Ruud Nederveen met de noorderzon was vertrokken. Wij hebben hem nooit meer gesproken, maar wel met zijn familie. Ze hebben gevraagd om er niets over te vertellen.” Jellesma: “Ik schrok er wel van dat hij burgemeester van Bloemendaal is. Toen de huidige bewoner van Harsta State dat vertelde, heb ik niks gezegd. Zo verbaasd was ik. Hij had met verschillende dingen schulden, niet alleen met het landgoed. Hij is als een kat in het nauw weggegaan en dan kan men kennelijk altijd terecht bij de VVD.” Ook dat lijkt te kloppen, want uit artikelen in de Leeuwarder Courant blijkt dat in 1995 de inboedel van Nederveen op verzoek van zijn schuldeisers is geveild en zijn totale schuld tussen de 200.000 en 300.000 gulden bedroeg.

We hebben de ‘VVD Octopus- Burgemeester Ruud’ geconfronteerd met de verhalen uit zijn verleden en diverse keren geprobeerd hem te interviewen. Maar de burgemeester stelde daar journalistiek onmogelijke eisen tegenover. Zo wilde hij bijvoorbeeld alleen reageren als we vooraf al onze bronnen aan de gemeente bekend zouden maken. Ook de beloofde schriftelijke reactie is niet gekomen. Het criminele en corrupte college van B&W en een meerderheid van Gemeenteraad Bloemendaal blijf ondanks alles wat nu bekend is pal achter deze Oplichter staan. Waarom?