Vechten tegen de Windmolens met Don Quichotte van Volksnieuws uit Amsterdam-Noir.

( van onze Spaanse correspondent Don Quichotte)

Correspondent te SpanjeAmsterdam-Noir– Dit druist natuurlijk regelrecht in tegen het roversgilde van Jetta Klijnsma.
Gefortuneerde pensioengerechtigden weten de weg en leven ruimschoots in het buitenland van hun al dan niet geroofde centjes. Maar voor de mensen met een klein pensioen heb ik een aantal jaren geleden een site gemaakt met alle voordelen van het wonen in Spanje. Dan moet je natuurlijk niet denken aan de kusten, want die worden al tijden onveilig gemaakt door onze EU partners uit Roemenië en Bulgarije. Die hebben al jaren hun beroemde exportartikel,  roversbenden gespecialiseerd in het beroven van bejaarden, over de kusten laten neerdalen. Maar waarom niet naar het binnenland op een half uur rijden van de kust, heerlijk rustig in de campo. Mensen met een pensioen tot € 22.035,—uit één bron krijgen hun pensioen hier bruto uitbetaald en hoeven geen belastingformulier in Spanje in te vullen. Tel uit je winst.

Daarnaast is wegenbelasting plastisch nihil en elektra e.d. stukken lager. Medische voorzieningen zijn gelijk aan de Nederlandse en worden automatisch maandelijks ingehouden € 67,- p/m inclusies AWBZ. Alleen AWBZ gerelateerde voorzieningen worden uitsluitend aan Nederlandse bedrijven gegund.

Hier leef je van dat geld als een koning in het binnenland. Op de markten koop je voor 3x niks je levensbehoeften, heerlijk vers zo van het land. Vooral in de zomer bijna gratis, 3-4 kilo tomaten 1 euro, verse champignons van top kwaliteit 1 kilo voor 60 cent en ga maar door. Hebben ze geen zin in te koken voor € 8,- een volledig menu met alles erop en er aan.

De sociale controle is echt heel zorgzaam, de meest lieve mensen op de wereld. Hier bestaat het niet dat je een half jaar dood in huis ligt. De afstand en tijdsduur voor kinderen en kleinkinderen is ook niet echt problematisch en goedkoop. Die zoeken je trouwens in Nederland ook niet wekelijks op. Als je probeert een paar woorden Spaans te spreken, ben je een gewaardeerd lid van de gemeenschap. Het enige probleem in één van de beste provincies van Spanje, Murcia is in juli en augustus de warmte. Daar heb ik indertijd een project voor gemaakt, wonen in een cueva (grotwoning). Dat zijn luxe woningen half gesitueerd in de rots en half huis. In een cueva is het altijd tussen de 18 en 21 graden, zowel zomers als ‘s winters. Dus stookkosten zijn nihil, hoogstens een open haard voor de gezelligheid.

Ik heb daar een aantal jaren geleden een site van gemaakt met alle (belasting) voordelen, die ik één dezer dagen zal publiceren.