Keizer Onno Hoes Jos Gorren
Andere Tijden verklaart de corruptie in Maastricht historisch.

Gefrustreerde FIOD rechercheurs Piet Scheres en Wiel Haenen: Ambtelijke corruptie is de ergste vorm van misdaad en die wordt amper vervolgd in Nederland.

( van onze Dolgedraaide VVD en CDA en PvdA Bestuur-Gansgter redactie)

Amsterdam-Noir-Minister Ivo- Zwijn–Opstelten’: Dit is geen Complot. U kan dat vragen aan onze ‘VVD Volkskrant Complot deskundige Lidy-Witte Wijn- Nicolasen’.
Fred-Big Head-Teeven: ik maak Complot bewijzen foetsie en ik lieg nooit.
Waarom de liederlijk dronken cocaïne snuivende VVD Burgemeester “Keizer Onno I” nadat hij tijdens diensttijd  dronken en stoned betrapt werd met een Luxe Schandknaap mag blijven.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=afJiQ7CrO_0]

Andere Tijden, zelfde Tijden. ‘Kampioen VVD Leugenaar Opstelten’ verstrekt tapgegevens niet en trekt lange Pinokio-neus naar het Volk.
Een deja vu van het huidige corrupte Maastricht. En dat bepaalde landelijke politieke (CDA, VVD, PvdA) Top ondanks zware dood’s bedreigen en door de FIOD vastgestelde zware corruptie ook toen niet ingreep net als nu wederom ook niet.
De jacht op corruptie alleen toegestaan op de kleine Bestuur-Gangsters in Banana-Fraude Nederland.

Begin jaren ’90 rolt het eerlijke gedeelte van het  openbaar bestuur in Limburg van de ene corruptie-affaire in de andere. De Rijksrecherche en de FIOD onderzoeken van tientallen  corrupte bestuurders hun banden met regionale criminele aannemers en wegenbouwers. Justitie brengt elf bestuurders voor de rechter. Negen van hen worden veroordeeld, maar behouden alle hun Luxe Wachtgeld uitkering.. Een groter aantal lijkt de dans ontspringen. Twee regionale onderzoeksjournalisten bijten zich vast in de zaak en ontmaskeren de één na de andere wethouder, gedeputeerde of burgemeester. Met ernstige  doods bedreigingen tot gevolg. In Andere Tijden geven de journalisten, een wegenbouwer en rechercheurs een ontluisterend en openhartig inkijkje in corrupt openbaar bestuur. Andere Tijden, zondag 15 dec. 21.20 uur, Ned. 2

Wegenbouwer en Witwasser en omkoper van politici en ambtenaren Godfather Baars nooit gearresteerd.
Met stijgende verbazing zitten FIOD-rechercheurs Piet Scheres en Wiel Haenen bij wegenbouwer Sjaak Baars aan tafel. Ze zijn bij de wegenbouwer om een fraudezaak van een wethouder en een provincieambtenaar rond te maken. Die hebben geld ontvangen van de wegenbouwer. Baars vertelt dat hij dat wel vaker doet, en dat blijkt ook uit een rekeningoverzicht van een speciale rekening van hem. Van deze rekening boekt Baars geregeld geldsommen af waar geen duidelijke kostenpost tegenover staat. Wel trekt hij de sommen af van de belasting. Dat mocht toen met steekpenningen, maar niet onbeperkt. De rechercheurs willen hier meer over weten en Baars legt het onomwonden uit.

Scheres: “Baars heeft drie methodes om ambtenaren ‘plat’ te krijgen. Hij geeft direct geld voor diensten of informatie die hij nodig heeft. Als tweede methode doet hij allerhande ‘vriendendiensten’, zoals relatiegeschenken, hulp bij het aflossen van een lening, het organiseren en betalen van reisjes naar o.a. Sex-huizen met Call Girls of Schandknapen. En als derde methode maakte hij invloedrijke personen domweg directeur of commissaris bij één van zijn bedrijven.” Baars noemt geen namen, maar de functies zijn openbaar. Een oud-directeur van DSM en twee voormalig staatssecretarissen komen al snel in opspraak.

Joep Dohmen en Henk Langenberg:Bestuur-Gangsters bedriegen  en liegen en stelen, zuipen, snuiven en neuken erop straffeloos los.
Toen en nu. De Top van de  Heersende klasse politiek te Den Haag  bij monde van de Premier Mark Rutte en zijn rechterhand Lodewijk Asscher vinden dat iedereen zelf moet weten met wie hij  ‘zoent’ tijdens diensttijd zolang wij aar aan de macht kunnen blijven.
AIVD wist toen  van niks en weet nog steeds niks. Het motto van Ronald Plasterk en zijn AIVD als het gaat om zijn collega’s :Audi, vide, tace, si tu vis vivere in pace. (“Hoor, zie en zwijg, als je in vrede wilt leven” )

Twee journalisten van dagblad De Limburger bijten zich vast in de corruptieaffaires in hun provincie. Via één van de verdachte wethouders krijgen Joep Dohmen en Henk Langenberg het complete Baarsdossier in handen. Ze pluizen verdachten na, krijgen tips en vragen reacties. Het resulteert in een jarenlange stroom artikelen over in opspraak geraakte corrupte criminele wethouders, gedeputeerden en burgermeesters. Er doemt een beeld op van innige relaties tussen politici en ondernemers en een dubieus stelsel normen en waarden voor de gezagsdragers. De artikelen zijn de basis van een boek, “De vriendenrepubliek” waarin Dohmen de woelige periode samenvat. Hun werk levert de journalisten naast de prijs voor beste dagbladjournalistiek ook ordinaire Volks Onderwereld doodsbedreigingen op. Uiteraard weet de PvdA-AIVD  van de fatsoenlijke Boss Ronald Plasterk weer van niks

In 1992 wordt de Rijksrecherche naar Limburg ontboden om uit te zoeken wie de ontvangers waren van de tonnen steekpenningen die Baars jaarlijks uitdeelde. Fraude was nog niet zo lang een speerpunt van de recherche en teamchef Bart Cornelissen moet zijn best doen om voldoende rechercheurs in zijn team te krijgen. Noodgedwongen zoekt hij steun bij lokale politiecorpsen.

Burgemeester Corrupt en Volkse Hoerenloper op kosten van de Gemeenschap.
Al snel sluit het net zich rond een aantal wethouders en zelfs burgermeesters. De eerste burgervader die wordt gearresteerd wegens corruptie is Wiel Vossen van Gulpen. Hij is zeer gul geholpen met de bouw van zijn woning, door aannemers en leveranciers die werkten voor de gemeente Gulpen. Zo liggen in zijn oprit dezelfde tegels als in het straatmeubilair van de gemeente zijn terug te vinden. Het had de FIOD-rechercheurs al verbaasd waarom de burgemeester adviseert welk bedrijf de tegels levert voor een bestratingsproject. Vossen wordt als eerste burgemeester in Nederland veroordeeld voor corruptie. Na hoger beroep krijgt hij één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van twaalfduizend euro, die hij zo lachend uit zijn achterzak trok van zijn Luxe Wachtgeld uitkering.

Frustratie en Teleurstelling door Corruptie van de Haagse Politieke Top.
VVD-Vrouwe Justitia straft alleen de arme in Banana-Fraude-Nederland.
Een andere burgemeester die wordt gearresteerd is Henk Riem van Brunssum. Riem bouwde als gedeputeerde in de jaren ’80 een hechte relatie op met een paar grindbedrijven. In Limburg werden miljoenen verdiend met het afgraven van grind. Sinds Riem burgemeester werd staat hij ook als adviseur op de loonlijst bij een paar van de grindbedrijven. In een jarenlang slepende zaak wordt Riem uiteindelijk vrijgesproken van corruptie omdat de relatie tussen beloning en handelen in strijd met zijn ambtelijke plicht niet is aangetoond. Wel wordt Riem gestraft voor valsheid in geschrifte. Tijdens het onderzoek wordt in 1994 het hele college van burgemeester en wethouders en de gemeentesecretaris van Brunssum in de cel gezet vanwege het antidateren van besluiten. Zij werden na een weekend vrijgelaten en zijn wonderbaarlijk vrijgesproken. En ontvingen ook allemaal doodleuk hun Luxe Wachtgeld als Straffe.

Minister Ivo – Zwijn-Opstelten: het is geen Complot.
Dat Riem voor de grootste aanklachten wordt vrijgesproken is een teleurstelling voor het Openbaar Ministerie in Maastricht en het rechercheteam. De corruptieonderzoeken zijn een tijdrovende klus. En al die jaren van corruptieaffaires, die ook vrijwel allemaal de pers halen, eisen ook hun tol in politiek Limburg. Terwijl in de kast van de rechercheurs nog tientallen dossiers liggen, waarvan sommigen volgens de rechercheurs al ‘helemaal klaar liggen om tot vervolging over te gaan’, besluit  de corrupte Top van het  ‘VVD-OM’ te stoppen met het onderzoek. Tot grote teleurstelling van de rechercheurs. Haenen: “Als je uiteindelijk alles op een rijtje zet, wat is er eigenlijk overgebleven? Dat is in verhouding veel te weinig. Veel te weinig.”

Bronnen: Joep Dohmen, De Vriendenrepubliek (1996 Sun Amsterdam)
Wim Kuiper, Lokaal en landelijk in Limburg. Veranderingen in de Limburgse lokale politiek. (1994 Universitaire Pers Maarstricht)