Stop de Violence
‘Volksgangster’ Steve Brown: Oude Volks-Penoze en Nieuwe Volks-Penoze overklast door de Echte Penoze de Ratten in pak.

Steve Brown geïnterviewd door Salah Edin (rapper) en Jan Dirk de Jong (criminoloog).

Schermafbeelding 2013-12-08 om 10.41.40Amsterdam-Noir- ‘Vroeger was het biertje halen, over. Nu pakken ze direct een pistool’
Criminaliteit is van alle tijden, maar volgens verschillende ex-criminelen is er de laatste tijd een grote verandering te zien.
Donderdagavond 28 november deden ze hun verhaal tijdens een bijeenkomst in jongerencentrum Argan, tijdens een debat over de nieuwe lichting criminelen. 

De nieuwe generatie is vaak onervaren, en gaat steeds sneller over tot extreem geweld.

Zo ziet ook ex-crimineel Rodney. ‘Als de een een ander een klap gaf vroeger, dan was het daarna biertje halen, klaar. Nu haalt de één een pistool en schiet de ander dood. In die cultuuromslag, dáár moet een verandering in komen’, stelt hij. 
 
’Ik heb het idee dat het voor sommigen geen keuze is om beroepscrimineel te worden, maar dat het onderdeel is van de straatcultuur. Ze doen het om er bij te horen. Die gasten zijn 21, hebben soms nog geen snoepie gestolen, en schieten iemand dood’.

Basisschool
Said Bensallam, die veel met veel jongeren werkt, ziet de oplossing in het zo vroeg mogelijk betrekken van ouders bij eventuele problemen om de situatie zo in de kiem te smoren. ‘Op de basisschool is er nog volop contact met ouders. Daar moet je ze er al op wijzen dat er verkeerde voorbeelden worden gegeven. En niet pas als zo’n jongen al ontspoord is z’n vader proberen te bellen’.