Starbucks Tax

Amazon, Starbucks en Ikea weigeren Kamer uitleg over belastingontwijking en ontduiking

(Door: Merijn Rengers, Xander van Uffelen en bewerkt door de waarheid commissie)

Amsterdam-Noir – ‘Corporate Crime Multinationals’ laten zien wie de Baas is in “Banana-Fraude-Nederland”. Multinationals zoals webwinkel Amazon, meubelverkoper Ikea en koffieketen Starbucks weigeren in de Tweede Kamer uitleg te geven over belastingontwijking en ontduiking via Witwascentrale ‘Narco-Nederland.’ Het parlement had de bedrijven gevraagd volgende week donderdag te komen vertellen waarom zij belastingconstructies in Nederland optuigen. Maar de drie bedrijven hebben zonder opgaaf van reden telefonisch laten weten niet op de uitnodiging in te gaan.

Dit blijkt uit informatie van de Griffie, het ambtelijk apparaat dat de uitnodigingen had verstuurd. Kamerleden hebben woensdag besloten alle bedrijven nogmaals te bellen in een laatste poging ze over te halen.

’Het negeren van de uitnodiging is een schoffering van het parlement’, vindt Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks en mede-initiatiefnemer van de hoorzitting. ‘Er is een maatschappelijk debat gaande over belastingfraude en ontduiking en ontwijking. Het is een kwalijke zaak als de bedrijven die de motieven kunnen toelichten, verstek laten gaan.’

The Rolling Stones
 zingen nu even vals.
Naast de drie misdaad-multinationals heeft ook de Promo-Fraude-groep, het bureau dat rockband The Rolling Stones helpt met zijn belastingaangifte-Fraude in Narco-Nederland, geen gevolg gegeven aan de uitnodiging. Van de vijf ondernemingen die uitleg konden geven over de motieven voor belastingontwijking komt alleen trustkantoor TMF op 12 september naar Den Haag.

De oorzaak van de Jan met de Pet Crisis.
De wereldwijde discussie over belastingontwijking begon vorig jaar naar aanleiding van een hoorzitting met Amazon en Starbucks in Groot-Brittannië. Vooral de koffieketen kwam internationaal zwaar onder vuur omdat die nauwelijks belasting betaalde dankzij een special fraude-constructie via Nederland. Starbucks heeft beloofd meer belasting te betalen. Vanwege de affaire buigen ook de regeringsleiders van de machtigste landen, de G20, zich deze week over belastingroutes. Er is inmiddels vastgesteld dat minimaal 32000 miljard op deze misdadige wijzen uit de maatschappij is weggesluisd naar Tropische Operette belasting Witwas centrale Eilandje

Arme landenworden leeg geroofd door Narco-Nederland
lilianne-ploumenHet kabinet is al van plan om misbruik van belastingroutes aan te pakken. PvdA-Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking voor het Koninklijk Huis en Elite-Gangsters) kondigde vorige week nog aan belastingverdragen met 23 arme landen te herzien. Maar de uitwerking van de plannen vergt veel kennis van de fiscale regelgeving. Vandaar dat het parlement ook praktijkvoorbeelden wilde horen.

Starbucks en Ikea hebben Nederlandse brievenbusfirma’s waarmee ze de belasting  fraudeleus drukken. Ikea heeft een stichting waarin het zijn merkenrechten heeft ondergebracht. Winkels uit andere landen betalen voor het gebruik van die rechten en hoeven daarom in andere landen minder te betalen. Starbucks heeft zijn logo in Nederland gedeponeerd en laat ook de koffie-inkoop via Nederland lopen. Het bedrijf drukt zo zijn belastingen in Groot-Brittannië.
Geen reden voor bredere discussie over belastingen’
Starbucks wijst er in een reactie op dat het in Nederland 220 werknemers heeft die echte activiteiten verrichten, zoals een koffiebranderij en winkeldesign. ‘Daarom zien wij geen reden een bredere discussie over belastingen te voeren’, stelt een woordvoerder. Ikea voelt zich evenmin aangesproken, meldt het bedrijf. Amazon gaf gisteren geen reactie.

 ‘Narco-Nederland’ is een belangrijke criminele spil in de wereldwijde belasting-routes waardoor jaarlijks honderden miljarden nagenoeg belastingvrij door Nederland stromen. Door royalty’s, rentebetalingen en andere kosten via Nederland te laten lopen, weten criminele multinationals de betaling van belasting flink te verlagen. Overheden in andere landen lopen door deze fiscale trucs vele honderden miljoenen euro aan inkomsten mis. M.a.w. “Banana-Fraude- Nederlands” is Internationale gesproken de grootste Criminele Heler ter de wereld.