(Door Willem Schoonen en bewerkt door de waarheid-commissie.)

Amsterdam-Noir-Je hebt je hele leven gespaard voor je oude dag, en moet nu een hogere bijdrage betalen aan het verpleeghuis waar je verblijft. Dat is onrechtvaardig en pure politieke diefstal met de pen en de wet in de hand.

Laat de rijke ouderen ( ze zijn helemaal niet rijk, echte rijken zitten niet in een verzorgingstehuis) maar wat meer betalen; waarom zou iedereen, ook de lage inkomens, moeten bijdragen aan hun Maffia-zorgkosten? Dát is onrechtvaardig.

Het zijn twee zijden van een kwestie die de afgelopen week de nodige pennen in beweging bracht. Sinds begin dit jaar wordt van ouderen met eigen  klein-vermogentje een fors hogere eigen bijdrage gevraagd voor hun verzorging. In de Trouw kwamen verscheidene ouderen hierover aan het woord, onder wie de 92-jarige P. Knoope, die de eigen bijdrage aan zijn verzorgingshuis zag stijgen van 1300 naar 2300 euro in de maand. Knoope moet daardoor interen op zijn reserve van 147.000 euro.

Hierop kwamen brieven van ouderen die met jaloezie naar Knoopes spaarpot kijken, die het zelf met veel minder moeten doen, en die je desondanks niet zult horen klagen. Nu deed ook Knoope dat niet. Hij komt niets tekort. Maar het stak hem wel dat hij zuinig heeft geleefd en heeft gespaard, terwijl hij in de Rotterdamse haven collega’s heeft meegemaakt die hun pensioen voortijdig opeisten en die nu leven op last van de gemeenschap.

Knoope heeft het gevoel gestraft te worden voor goed gedrag en daar heeft hij volkomen gelijk in. En hij is de enige niet. In verscheidene brieven zeggen ouderen te zijn grootgebracht met het devies eerst te sparen en dan te kopen, en geld opzij te leggen voor de oude dag. Wat toen wijs leek, blijkt nu dom. Wie wat bewaart, heeft wat, was het gezegde. Het is nu: Wie wat bewaart, kan  weer wat inleveren bij de Ultra Rijken Elite-gangsters.

Dat dit gevoeld wordt als onrechtvaardigheid, kan ik me levendig voorstellen. En toch heeft de Trouw deze maatregel in een commentaar verdedigd. Omdat de kosten van ons aller oude dag en de Corrupte Elite-Gangsters en Bankier-Bestuurs-Gangsters steeds maar weer oplopen.

Billboard Elite- Gangsters

Denk alleen maar aan wat weer deze week gebeurde met de SNS Reaal misdaadbank en wat dat de gewone burger kost (3,7 miljard die de Staat bijdraagt, staat de overheid garant voor 5 miljard en komt er een overbruggingskrediet van 1,1 miljard).
Om die kosten te kunnen dragen, móet een hogere bijdrage van ouderen worden gevraagd. En dan is het toch niet rechtvaardig om die vooral te vragen van ouderen die met keihard werken wat hebben gespaard? Het Roof de massa alternatief is dat collectieve voorzieningen voor ouderen verder verschralen, met alle medische en sociale gevolgen van dien volgens de aan de Economische-journalistieke Tunnelvisie lijdende Trouw. Dat willen we niet.

Allemaal welletjes, maar met dat argument kun je ook een inkomensafhankelijke zorgpremie verdedigen, en daar was de Trouw tegen!

Nee, de Trouw was niet tegen een inkomensafhankelijke zorgpremie, maar ze vonden de voorgestelde verhoging buitenproportioneel. Het was een discussie over maatvoering. En die is er nu ook. In verscheidene reacties werd de eigen bijdrage voor verpleeg- en verzorgingshuis buitensporig genoemd. Dat is niet de mening van deze krant. En het is niet de mening van veel ouderen, ook ouderen met vermogen.

Die maatvoering is wel ongelooflijk belangrijk. Want met het afromen van het eigen vermogen van ouderen, geeft de overheid een perverse prikkel af: spaar niet, maak schulden, los niet af, geef wat je overhoudt aan de kinderen! Het is dezelfde prikkel als die op de hypotheekmarkt: zonder schuld vaart niemand wel. En eigenlijk waren we bezig daarvan de dure lessen te leren, en terug te keren naar die oude deugd van spaarzaamheid. Het zou niet goed zijn als zich in de samenleving het idee nestelt dat dat toch niet helpt, dat alles wat je opzij legt op een dag afgepakt zal worden.

Minister van A-sociale zaken, het ‘VVD-schoothondje Lodewijk Asscher’ loog deze week dat niet de overheid de boosdoener is, maar de pensioenfondsen, die hun uitkeringen moeten bevriezen. Dat is niet waar, en gaat het terechte negatieve gevoel niet wegnemen.

Elite-gangsters jatten 32.000 miljard.
Want de ouderen die nu hun lasten zien stijgen, zijn niet vergeten dat in jaren tachtig en negentig een ‘overschot’ aan pensioenreserves werd teruggegeven aan de Elite-Gangsters-ondernemers. Ze hebben oud-premier Lubbers, ook wel bekend van her en der billen frivool en ongewenst vrolijk te knijpen een paar weken geleden op televisie zelf horen toegeven dat dat fout was. De Trouw is even het grotere plaatje vergeten van de Neoliberale roof en plunder economie en dat is dat de afgelopen decennia alleen al 32.000 miljard door handje vol Elite-gangsters geroofd.

Misschien ligt daar het probleem Trouw?