Nederland: een gevangenis van regels met de overheid als aasgier. 

( van onze Hersenspoel Neo Liberalisme redactie)

Amsterdam-Noir- Sinds de Vrije Elite-Gangster-Marktwerking, ook wel Neo Liberalisme genoemd heerst zijn er nog nooit zo veel regels en wetten geweest die burgers controleren en straffen.

Als misdaad-banken teveel schuld maken worden ze gered; als regeringen en burgers in de schulden raken gaan ze echt failliet. Het ‘Snake Rutte’ Straf de arme beleid waarvan hij sist van pure,  egoïsme genot. Zijn PvdA schoothondje Asscher staat erbij en kijkt er na.

Bijna alles is ongemerkt Elite-gangster-markt geworden. Scholing, kinderopvang, woningbouw, verzekering, openbaar vervoer en gezondheidszorg. Afgeschermd door keuzemenu’s om echt contact te vermijden. Onpersoonlijk, uit zijn krachten gegroeid en met als enig doel, de economische groei.

Ons hele leven is er van doortrokken; van Bavaria bier bij het WK tot onze Nederlandse identiteit die geclaimd wordt door het oranje van de ING. Zelfs ons brein is gaan functioneren als een bedrijf.

Maar er begint zich verandering af te tekenen. De burger wordt wakker en begint wars van de markt en in antwoord op de ‘Jan met de Pet Crisis’, een tegenbeweging te ontwikkelen. In de zorg, stadsplanning, voedselvoorziening en kinderopvang. Initiatieven waarbij menselijke waarde, overzichtelijkheid en samenwerking voorop staan wordt het leven naar eigen inzicht ingericht: de coöperatie wordt opnieuw uitgevonden. Deze beweging is snel groeiend en zo succesvol dat ze als bedreigend wordt ervaren door de grote Elite-Gangster-marktpartijen. Er worden gaten in de markt geschoten. 
Tegenlicht onderzoekt de ontwikkelingen met cultuursocioloog Douglas Rushkoff (‘Life Inc.’) en psycholoog Paul Verhaeghe (‘Identiteit’) en maakt een eerste inventarisatie van een Nieuw Nederland.